China a trimis din nou, miercuri, avioane în spaţiul de apărare aeriană al Taiwanului, într-o intensificare a demonstraţiilor de forţă în jurul insulei despre care afirmă că îi aparţien, iar ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a afirmat că, în cazul unui atac, ţara sa va lupta până la capăt, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Insula autoguvernată democrată s-a plâns de activităţi militare repetate efectuate de Beijing în ultimele luni, forţele aeriene chineze făcând incursiuni aproape zilnice în zona de identificare a apărării aeriene din Taiwan.

Luni, China a declarat că un grup de portavioane efectuează exerciţii în apropierea insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că 15 avioane chineze, inclusiv 12 avioane de luptă, au intrat în zona de identificare a apărării aeriene, inclusiv o aeronavă antisubmarină care a zburat spre sud prin Canalul Bashi între Taiwan şi Filipine.

Forţele aeriene din Taiwan au trimis aeronave pentru a intercepta şi avertiza chinezii, a adăugat ministerul.

Miercuri, ministrul de Externe din Taiwan, Joseph Wu, a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de riscul unui conflict.

"Din înţelegerea mea limitată a factorilor de decizie americani care urmăresc evoluţiile din această regiune, ei văd clar pericolul posibilităţii ca China să lanseze un atac împotriva Taiwanului", a declarat el reporterilor.

”Fără îndoială că suntem dispuşi să ne apărăm şi vom lupta în război dacă va fi nevoie. Şi dacă trebuie să ne apărăm până în ultima zi, ne vom apăra până în ultima zi”, a spus ministrul.

Biroul pentru afacerile Taiwanului din China şi Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns la cererile de comentarii asupra remarcilor lui Wu.

China a declarat că activităţile sale din jurul Taiwanului vizează protejarea suveranităţii Chinei.

Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la mişcările Chinei şi au declarat că angajamentul lor faţă de Taiwan este ”solid”.

În plus faţă de acţiunea militară intensificată în apropierea Taiwanului, marina americană a declarat că distrugătorul de rachete ghidate USS John S. McCain a efectuat miercuri un tranzit ”de rutină” al strâmtorii Taiwanului.

Nici Taiwanul, nici China nu au spus cu precizie unde se află grupul de portavioane chineze sau dacă se îndreaptă spre zona disputată a Mării Chinei de Sud, unde activează în prezent un grup de  portavioane din SUA.

Vorbind în Parlament, ministrul adjunct al Apărării din Taiwan, Chang Che-ping, a declarat că mişcările portavionului chinez sunt urmărite îndeaproape şi a descris exerciţiile acestuia ca fiind de rutină.

O persoană familiarizată cu planificarea securităţii din Taiwan a declarat pentru Reuters că grupul de portavioane se află încă ”lângă insulele japoneze”, deşi a refuzat să dezvăluie locaţia exactă.

Japonia a spus duminică că grupul de portavioane chineze a intrat în Pacific după ce a navigat prin strâmtoarea Miyako, prin lanţul insulei japoneze Ryukyu din sud-estul Taiwanului.

Washingtonul, cel mai important sprijin internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, a împins Taipei să-şi modernizeze armata, astfel încât să poată deveni un ”arici”, greu de atacat de către China.

Wu a declarat că Taiwanul este hotărât să-şi îmbunătăţească capacităţile militare şi să cheltuie mai mult pentru apărare.

”Apărarea Taiwanului este responsabilitatea noastră. Vom încerca tot posibilul pentru a ne îmbunătăţi capacitatea de apărare”, a spus acesta.

 Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că va desfăşura luna aceasta opt zile de exerciţii de război asistate de computer, simulând un atac chinez. O a doua fază a exerciţiilor, incluzând exerciţii cu muniţie reală şi exerciţii anti-aterizare, va avea loc în iulie, când spitalele vor practica, de asemenea, exerciţii de tratare a victimelor în masă.

"Exerciţiile sunt concepute pe baza celor mai dure ameninţări ale inamicului, simulând toate scenariile posibile ale unei invazii inamice în Taiwan", a declarat reporterilor generalul-maior Liu Yu-Ping.

Întrebat dacă ambasada de facto a Washingtonului, Institutul American din Taiwan, va trimite reprezentanţi la exerciţii, Liu a spus că un astfel de plan ”a fost discutat”, dar ”nu va fi implementat”, citând sensibilitatea militară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.