Reprezentanţii Consiliului Economic şi Social afirmă că proiectul de lege care dă posibilitatea suspendării activităţii operatorilor economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei a fost transmis CES marţi seară de către MAI şi nu a mai fost posibilă suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de miercuri dimineaţă. "Facem un apel către Guvern ca, pe viitor, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului proiectelor de acte normative transmise spre avizare", arată CES.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Instituţia noastră şi-a arătat de fiecare dată deplina disponibilitate şi susţinere raportat la necesitatea adoptării unor avize în regim de urgenţă, Plenul Consiliului Economic şi Social hotărând, în acest sens, ca şedinţele să se desfăşoare în fiecare zi de miercuri, la ora 10.00, anterior şedinţei săptămânale a Guvernului. Proiectul de Lege pentru modificarea şi combaterea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, având ca obiect de reglementare instituirea măsurii complementare a suspendării activităţii, pe o perioadă determinată, pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii coronavirusul SARS-CoV-2, a fost transmis de Ministerul Afacerilor Interne, prin fax, în seara zilei de ieri, 6 aprilie, la ora 18:51. Suplimentarea ordinii de zi a şedinţei de astăzi, 7 aprilie, de la ora 10.00, nu a mai fost posibilă, la baza acestei hotărâri aflându-se considerente de ordin legal, fiind necesar ca proiectul de act normativ să fi fost anterior analizat în cadrul comisiilor de specialitate", se arată într-un comunicat de presă semnat de preşedintele CES, Bogdan Simion.

Conform sursei citate, deşi Legea nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede un termen de avizare de 10 zile lucrătoare, în cursul dimineţii de joi, 8 aprilie, vor fi organizate şedinţele comisiilor de specialitate, iar la ora 14.00 - şedinţa Plenului, având ca unic punct înscris pe ordinea de zi avizarea proiectului de lege menţionat.

"Facem un apel către Guvern ca, pe viitor, să asigure un timp suficient pentru analizarea impactului proiectelor de acte normative transmise spre avizare. Totodată, pentru a putea să ne realizăm în bune condiţii rolul conferit de Constituţia României prin art. 141, solicităm Guvernului să asigure Consiliului Economic şi Social posibilitatea de a aloca un timp mai lung de analiză în cazul proiectelor de acte normative cu impact major, cu încadrarea în termenul legal de 10 zile lucrătoare", mai scrie în comunicat.

Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat miercuri de ce întârzie aprobarea de către Guvern a proiectului de lege care dă posibilitatea suspendării activităţii operatorilor economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei, că avea toate avizele necesare adoptării, mai puţin avizul CES. El a adăugat că este necesară o reformă a CES şi că cel târziu săptămâna viitoare acest proiect va fi aprobat.

„Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi, deşi practica permitea să fie luat direct în discuţie, a fost întârziat proiectul şi nu are avizul CES. CES, aşa cum ne-a obişnuit în alte dăţi ori vine cu propuneri să creştem salarii, să creştem cheltuieli, eu v-am spus că e nevoie de reformă şi la CES. Avem chiar în PNRR nişte bani incluşi pentru reformă în acest sector. Mi se pare o obstrucţionare ciudată, dar nu ne vom opri aici. Vom veni cu acest proiect de lege. Avem şi mâine şedinţă de Guvern. Dacă se poate mâine, dacă nu, săptămâna viitoare cu siguranţă vine proiectul de lege. A ajuns la CES. Putea să fie direct pus în plen, nu s-a dorit acest lucru. Dar îl vom avea de săptămâna viitoare”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat de ce întârzie aprobarea proiectului de lege prin care poate fi suspendată activitatea unui operator economic care nu respectă restricţiile", a spus Cîţu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.