Ediţia 2021 a evenimentului-manifest Street Delivery se concentrează pe copilărie, adolescenţă şi recuperarea oraşului, în periaoda 2-4 iulie, în zece oraşe din ţară. Tema este joaca iar proiectele pot fi înscrise până la 25 mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul weekend din iulie, Street Delivery Bucureşti priveşte oraşul prin caleidoscopul copilăriei - un loc unde ideile sunt jocuri şi jocurile sunt serioase. "Schimbăm perspectiva de la mare la mic, batem străzile în căutarea unui oraş în care bunele practici sunt mărite, reproduse, aplicate; unui oraş cu repere adoptate, cu spaţii deschise comunităţilor, un oraş văzut de copilul cu îngheţata în mână, care vrea să alerge şi să se joace", se arată într-un comunicat transmis News.ro.

"Vrem să dăm drumul la joc prin cartiere, să vedem oraşul prin ochii copiilor, cu abilitatea lor minunată de a transforma orice creangă, orice colţ de parcare, orice loc abandonat într-un regat fantastic. E timpul bucuriei, al (re)descoperirii şi al recuperării", spune Dorothee Hasnaş, Ordinul Arhitecţilor din România. 

Potrivit organizatorilor, Street Delivery 2021 va reimagina oraşul ca pe o mare tablă de joc cu proiecte răspândite în cartiere şi recompuse online, dar şi la pas, aşa cum merită redescoperit oraşul.

Comunităţile vor fi provocate să găsească soluţii de convieţuire care să le facă viaţa mai bună, mai plăcută şi mai pregătită pentru situaţii de criză. Acum, mai mult ca oricând, recuperarea spaţiului public de către pietoni a devenit o necesitate".

"Street Delivery îşi pune pantalonii scurţi, ia mingea la subraţ şi redesenează oraşul aşa cum am vrea să fie. Accesibilizare, siguranţă, locuri de joacă şi de întâlnire. Strada mea, nu strada nimănui. Oraşul nostru, nu al nimănui", declară Cristian Neagoe, Fundaţia Cărtureşti. 

Organizatorii anunţă că nu există limită de vârstă pentru aplicanţi. Ei vor propune proiecte care să (re) împrietenească locuitorii cu cartierele lor. "Fie că vorbim de o căutare de comori urbane, de jocuri educative, proiecţii de film prin grădini sau parcări, ateliere în faţa, spatele sau chiar în scara blocului, grădini comunitare reamenajate sau de picturi murale care să ne coloreze plimbările prin cartier".

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii şi pot fi propuse pentru un anumit loc din Bucureşti sau pot lua forma unui concept general pe care să-l poziţionăm ulterior în spaţiu:

Activare urbană - Frunza - proiecte urbane sau intervenţii arhitecturale care reactivează sau îmbunătăţesc spaţii din oraş, pe apă sau pe uscat, Cultură participativă - Ţară, ţară, vrem oraş! - proiecte culturale care pot îmbunătăţi viaţa comunităţilor, Intervenţie artistică - 1, 2, 3, la perete dai! - proiecte artistice care readuc la viaţă spaţiul public (street art, instalaţii, sculptură etc.), Apropiere comunitară - Lapte gros - proiecte sociale care sprijină comunităţi şi construiesc punţi între oameni, Educaţie - Şotron - proiecte educaţionale care încurajează o viziune responsabilă asupra oraşului şi planetei sau The kids are alright - Urbantanté - proiecte gândite de copii şi adolescenţi care transformă cartierul/şcoala/oraşul în spaţiul ideal pentru ei şi prietenii lor.

Împreună cu partenerii şi sponsorii ediţiei, Street Delivery va sprijini financiar 10 proiecte cu câte 500 de euro.

În funcţie de anvergura acţiunilor, echipa organizatorică va ajuta proiectele cu idei, contacte şi logistică, precum şi prin mix & match-uri cu susţinători care pot creşte proiectele pe termen lung. Majoritatea evenimentelor vor putea fi urmărite şi online, într-un program special de transmisiuni live, pe parcursul întregului weekend.

Perioada de înscriere se încheie pe 25 mai.

Proiectele selectate de echipa Street Delivery vor fi anunţate pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, pe site-ul street.delivery.

Street Delivery Bucureşti este un eveniment organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, proiect strategic OAR finanţat prin #TimbrulDeArhitectură.

În 2021, Street Delivery va avea loc în 10 oraşe: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea şi Chişinău.

Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecţie împotriva Covid-19. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.