Reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au efectuat, în perioada 1-26 martie, controale la nivelul unităţilor de depozitare a fructelor şi legumelor provenite din import şi din comerţul intracomunitar şi au aplicat 12 amenzi, în valoare de 120.200 de lei pentru deficienţele constate, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“În perioada 1-26 martie, reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Cluj, Constanţa, Damboviţa, Mureş, Prahova, Giurgiu şi Ilfov, au efectuat controale oficiale la nivelul unităţilor de depozitare a fructelor şi legumelor provenite din ţări terţe şi/sau comerţ intraunional şi în unităţile de comercializare (hipermarketuri/supermarketuri) conexate cu aceste depozite”, se arată în comunicat.

Scopul acestor controale a fost verificarea trasabilităţii şi a conţinutului în reziduuri de pesticide din fructele şi legumele provenite din ţări terţe şi/sau comerţ intraunional.

Au fost verificate 99 de unităţi din care 78 de depozite şi 21 de unităţi de comercializare (hipermarketuri/supermarketuri).

Pentru deficienţele constatate, reprezentanţii DSVSA au aplicat 12 amenzi, în valoare totală de 120.200 lei.

Potrivit ANSVSA, amenzile au fost aplicate pentru: desfăşurarea activităţii de depozitare în spaţii sau unităţi neînregistrate pentru siguranţa alimentelor, nerespectarea cerinţelor generale de igienă, deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii unor loturi, faptul că în cadrul  programul de autocontrol nu au fost incluse prelevări de probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe, lipsa monitorizării temperaturii în depozit sau etichetare necorespunzătoare.

Cu ocazia controalelor au fost prelevate probe din legume şi fructe ( banane, mandarine, mere, pere, portocale, roşii cherry, cartofi, ustroi, praz) şi supuse analizelor de laborator în vederea determinării reziduurilor de pesticide. 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.