Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 115/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile precum şi unele măsuri de distribuire a acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri de sprijinire a persoanelor celor mai defavorizate, prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, precum şi stabilirea cadrului legal privind eligibilitatea cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor de distribuire a meselor calde şi de oferire de asistenţă tehnică, urmărindu-se implementarea unor dispoziţii din acte juridice ale Uniunii Europene referitoare la Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane.

Aceste măsuri vor fi aplicate pentru două grupuri ţintă – extrem de vulnerabile la răspândirea virusului COVID-19, respectiv:

„- Persoanele care au venituri la nivelul indemnizaţ iei sociale pentru pensionari în vârstă de 75 ani împliniţi şi peste această vârstă;

- Persoanele fără adăpost, care se află în risc de sărăcie extremă. Valoarea nominală a tichetului este de 180 lei/lună”.

 De asemenea, va fi actualizată prin Hotărâre de Guvern cu cel puţin 90 zile înainte de a se încheia anul calendaristic, pentru anul calendaristic următor.

Acordarea tichetelor se face de către Ministerul Fondurilor Europene, prin structură de specialitate.

Totodată, este introdusă Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice ş i pentru Persoanele fără adăpost. Contravaloarea tichetului social pe suport electronic reprezintă venit neimpozabil – conform Codului fiscal.

Senatul a adoptat proiectul pe 2 septembrie 2020, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.