Într-un scenariu optimist luat în calcul de ASPES (Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale), sectorul tutunului ar putea contribui la economia românească cu 5,7 miliarde de euro anual, ceea ce ar însemna 2,56% din Produsul Intern Brut (PIB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cercetarea analizează contribuţia sectorului de tutun la formarea PIB şi, de asemenea, evidenţiază o serie de scenarii cu privire la evoluţia industriei în diverse ipoteze şi impactul acestei evoluţii asupra economiei.

Scenariul optimist se bazează pe o ipoteză de creştere economică la nivelul potenţialului României, precum şi pe o revizuire a modului ostil în care sunt văzute în momentul de faţă industriile considerate indezirabile, inclusiv tutunul. În acest scenariu, contrabanda se situează la nivelul mediu din Uniunea Europeană, de circa 10%. Pe baza acestor variabile, cifra de afaceri a sectorului se majorează cu 8%, iar în domeniile conexe cu 9-12%. Această dezvoltare adaugă PIB un plus de 2,16 miliarde de euro pe an, ceea ce duce contribuţia efectivă a sectorului de la circa 3,6 miliarde de euro (nivelul corespunzător anului 2019) la peste 5,7 miliarde de euro anualcorespunzând unui procent de 2,56% la formarea PIB (un plus de 0,96% pe an).

Scenariul de scădere accentuată se bazează pe ipoteza unei recesiuni la nivelul Uniunii Europene şi implicit în România, însoţită de intensificarea restricţiilor şi barierelor de piaţă în sectorul de tutun. Pe fondul prăbuşirii puterii de cumpărare, contrabanda cu ţigarete ar creşte cu 10 p.p. faţă de un nivel mediu de 16 p.p.  În acest scenariu, este estimată o scădere abruptă de 18% a cifrei de afaceri a industriei şi o reducere a cifrelor de afaceri în domeniile conexe între 12-7%. În acest scenariu pesimist, pierderea PIB ar fi de circa 1,46 miliarde euro/an. Contribuţia sectorului s-ar diminua la doar 2,1 miliarde euro, reprezentând echivalentul a circa 0,95% din PIB faţă de contribuţia sectorului în 2019, adică 1,6% în PIB, echivalentul a 3,6 miliarde euro.

În scenariul de creştere moderată, cifra de afaceri a sectorului creşte cu doar 3%, iar în domeniile conexe cu 3-5%. Contrabanda se situează la un nivel mediu de 16%. În aceste condiţii, sectorul va vira la buget aproximativ 4,6 miliarde euro anual şi va avea o pondere în PIB de 2,04%.

Conform datelor evaluate, 75-80% din cifra de afaceri a industriei de profil reprezintă sume virate la bugetul statului, însemnând circa 3,6 miliarde de euro în 2019. Sumele virate la Buget în 2020 au fost cu 10,9% mai mari decât în anul precedent, conform Ministerului Finanţelor.

Potrivit INS, în 2020, totalul exporturilor a fost de peste 1,3 miliarde euro, în creştere cu 45% faţă de anul precedent. Ca urmare, contribuţia pozitivă a tutunului la balanţa de plăţi a ajuns la circa un miliard de euro.

România este al treilea producător european de ţigarete, după Germania şi Polonia. Contribuţia sectorului la PIB este substanţială, 1,6% în 2019.

Cercetarea ASPES se bazează pe date ale instituţiilor publice, fiind realizată cu sprijinul JTI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.