Vicepremierul Dan Barna afirmă că, dacă Institutul Naţional de Sănătate Publică validează testele rapide din salivă, ONAC poate face achiziţia de astfel de teste. "Deci noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar: în măsura în care INSP-ul va spune da, această testare este una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări”, afirmă vicepremierul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"În măsura în care Institutul Naţional de Sănătate Publică confirmă validitatea acestui tip de testare, urmează apoi o achiziţie prin ONAC, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi demararea în cel mai scurt timp a acestui mecanism de testare. Deci noi nu suntem împotrivă şi vreau să fiu foarte clar: în măsura în care INSP-ul va spune da, această testare este una corectă, care funcţionează şi poate fi folosită, automat după aceea dăm drumul acestei testări”, a declarat Dan Barna, marţi seară, la Digi 24. 
 
Acesta a precizat că "realitatea factuală" la acest moment este că aceste teste nu sunt validate. 
 
"Şi eu îmi doresc ca atunci când începe şcoala să avem un mecanism de testare prin care să ne asigurăm că nu mai ajungem în situaţia ca anumite clase să fie închise, trimise din nou acasă, pentru că deja este o exasperare şi în rândul familiilor şi în rândul copiilor, pe bună dreptate”, a adăugat Barna.
 
Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol, afirmă că la nivelul Ministerului Sănătăţii se discută despre utilizarea testelor din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. "Nu interzicem, dar noi încercăm să facem o gândire în sensul interpretării acestor rezultate, pentru că este important să ştim cum să le interpretăm, având în vedere că consecinţele pot să fie majore, respectiv un caz negativ în ce măsură este cu adevărat un caz negativ, un caz pozitiv în ce măsură este cu adevărat un caz pozitiv cu toate consecinţele de izolare, tratament”, explică medicul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.