Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) critică un proiect de lege prin care "se încearcă o glumă la adresa sistemului de învăţământ superior românesc, sprijinind studiile în străinătate prin împrumuturi nerambursabile condiţionate". "Precum boierii din veacul al XIX-lea care îşi trimiteau copiii la studii în Franţa, Germania, Austria sau Marea Britanie, actualul guvern doreşte să trimită viitorul ţării în state «mai bune» pentru a-şi finaliza studiile superioare, pe banii statului care nu vor fi returnaţi", afirmă UNSR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Precum boierii din veacul al XIX-lea care îşi trimiteau copiii la studii în Franţa, Germania, Austria sau Marea Britanie, actualul guvern doreşte să trimită viitorul ţării în state «mai bune» pentru a-şi finaliza studiile superioare, pe banii statului care nu vor fi returnaţi, în cazul în care aceştia aleg să se întoarcă în «sărmana» Românie. UNSR consideră acest proiect de lege nepotrivit pentru standardele de învăţământ ale ţării noastre în prezent şi consideră că se încearcă o glumă la adresa sistemului de învăţământ superior românesc, sprijinind studiile în străinătate prin împrumuturi nerambursabile condiţionate", afirmă reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România.

Aceştia arată că România are un număr considerabil de universităţi de top, un exemplu fiind UBB - Universitatea "Babeş-Bolyai", care se află în topul QS World University Rankings, UB - Universitatea Bucureşti fiind pe prima poziţie pe plan naţional în clasamentul "2020 Times Higher Education University Impact Rankings”, iar TUIAŞI - Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi” din Iaşi plasându-se în topul internaţional – Top Shanghai 500, alături de UMF - Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. De asemenea, potrivit Institutului Naţional de Statistică, numărul tinerilor din străinătate care aleg să studieze în universităţi din România creşte de la an la an (2010 - 13.778, 2014 - 20.289, 2018 - 24.815, 2019 - 25.326), acesta fiind un exemplu relevant pentru evoluţia calităţii învăţământului superior românesc, consideră reprezentanţii studenţilor.

"România este una din cele 8 state membre care înregistrează cele mai mari cifre pentru studenţii plecaţi în străinătate pentru a urma studii de masterat, alături de Bulgaria, Germania şi Polonia. Din procentul de studenţi din străinătate, descoperim că: 6.6% din studenţii care studiază în Ungaria sunt români, 6% în Danemarca şi 9% din Italia. Românii sunt locul trei ca naţionalitate de studenţi în Italia şi Danemarca", adaugă UNSR.

Potrivit sursei citate, 5.4% din studenţii români se află în străinătate, iar cei mai mulţi optează pentru medicină - 47.8%, Administrarea Afacerilor şi Drept (14%) şi domenii inginereşti (11.4%). Din cei 5.4%, doar 4.2% reuşesc să termine studiile, acest lucru arătâmd greutăţile românilor în străinătate. Împreună cu Bulgaria şi Malta, suntem singurele ţări din UE care înregistrăm număr mai mic de promovabilitate în rândul masteranzilor decât în rândul celor de la licenţă.

"Sistemul de învăţământ superior din România aşteaptă multe soluţii pentru probleme cronice, însă soluţia propusă de actualul guvern al României nu este una propice, şi nicidecum una salvatoare. Studenţii români pledează pentru investiţii în sistemul nostru de învăţământ, nu în cele din străinătate, sumele pretinse pentru studenţii care vor pleca în străinătate ajutând universităţile şi implicit ţările gazdă, şi nu ţara noastră. Studenţii români pot fi încurajaţi să revină prin o multitudine de variante mult mai sănătoase pentru ţara noastră, precum dezvoltarea infrastructurii pentru un sistem economic puternic, crearea de noi locuri de muncă bine plătite şi crearea unui mediu bun pentru întemeierea unui viitor şi a unei familii în această ţară", susţine UNSR.

Uniunea Naţională a Studenţilor din România subliniază că nu este de acord cu acest proiect în starea lui actuală şi cere consultări pentru a ajunge la un pachet de soluţii mai bune.

"Suntem de părere că acest proiect poate fi discutat în viitorul îndepărtat, într-o perioadă în care finanţarea sistemului de educaţie va fi mult mai substanţială. Soluţia este comunicarea şi construirea pe bază de conlucrare între aparatul executiv şi organizaţiile de studenţi. Dorim să menţionăm că, în ciuda faptului că poziţia noastră diferă de cea a colegilor noştri, acest element nu va afecta comunicarea dintre noi şi vom respecta în continuare acordul privind colaborarea celor 4 federaţii studenţeşti", mai arată UNSR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.