Procurorul general din Amman Hassan al-Abdallat a interzis publicarea vreunor informaţii cu privire la prinţul Hamza, acuzat de complot împotriva fratelui său vitreg, regele Abdallah al II-lea, potrivit unui comunicat difuzat de televiziunea oficială, după ce Hamza s-a angajat ”să rămână credincios” regelui, potrivit palatului regal, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din grijă faţă de respectarea secretului anchetei serviciilor de securitate cu privire la prinţul Hamza şi alţii, (s-a decis) să se interzică publicarea a orice are legătură cu această anchetă în acest stadiu”, a anunţat, într-un comunicat, Hassan al-Abdallat.

”Interdicţia publicării priveşte toată presa audiovizuală şi reţele de socializare, cât şi imagini sau clipuri video pe acest subiect, iar încălcarea ei conduce la urmăriri penale”, precizează magistratul.

Prinţul, care a respins acuzaţiile de complot, a anunţat că a fost plasat în arest la domiciliu în palatul său, la Amman.

Două personalităţi - Bassem Awadallah, un fost director al cabinetului regal, şi Sharif Hassan bin Zaid, care a fost o vreme emisarul regelui iordanian în Arabia Saudită - şi alte zece persoane au fost arestate în cadrul acestui dosar.

”CREDINCIOS”

Regele Abdallah al II-lea a luat iniţiativa unei medieri cu fratele său vitreg, prinţul Hamza, care a promis ”să rămână credincios” regelui, după ce a fost acuzat în weekend de faptul că face parte dintr-un complot ”malefic” împotriva ţării, a anunţat palatul regal luni seara.

”Voi rămâne credncios moştenirii strămoşilor mei, Majestăţii Sale regelui şi prinţului său moştenitor şi mă voi pune la dispoziţia lor pentru a-i ajuta şi susţine”, a scris prinţul Hamza într-o scrisoare pe care a semnat-o în faţa membrilor familiei regale, publicată luni seara, într-un comunciat al palatului regal.

Palatul anunţa cu puţin timp înainte că suveranul a luat iniţiativa unei medieri cu fratele său vitreg, într-o încercare de a soluţiona fractura în cadrul unei familiei care domneşte, la 11 aprilie, de un secol în Iordania.

”Majestatea Sa regele Abdallah al II-lea a decis să trateze problema prinţului Hamza în cadrul familiei haşemite”, a anunţat palatul, precizând că regele a încredinţat o misiune de mediere unchiului său, ”prinţul Hassan care, la rândul său, a comunicat cu prinţul Hamza, iar acesta din urmă a anunţat că va adera la abordarea familiei”.

Prinţul Hassan bin Talal, învârstă de 74 de ani, a fost prinţ moştenitor al Iordaniei din 1965 în 1999.

Prinţul Hamza, în vârstă de 41 de ani, şi-a afişat anterior o sfidare, refuzând să se supună ordinelor de a-şi înceta ”activităţile” şi de a-şi restrânge circulaţia.

El a negat sâmbătă acuzaţii formulate împotriva sa şi a acuzat, la rândul său, puterea de ”corupţie” şi ”incompetenţă”.

Într-o convorbire înregistrată şi difuzată duminică seara pe Twitter, Hamza îi spunea unui interlocutor neidentificat că ”sigur nu mă voi supune (ordinelor şefului Statului Major, generalul Yousef Huneiti) care-mi spune că nu sunt autorizat să ies (din locuinţă), să postez pe Twitter, să comunic cu oamenii şi că sunt autorizat doar să-mi văd familia”.

Potrivit dorinţei tatălui său, Hamza a fost numit prinţ moştenitor atunci când Abdallah a devenit rege.

Însă suveranul i-a retras acest titlu în 2004 şi i l-a dat fiului său cel mare, Hussein.

Un complot - primul de la crearea regatului haşemit, în urmă cu 100 de ani - a ieşit la iveală odată cu acuzarea lui Hamza de ”activităţi” care ar putea dăuna regatului şi apoi odată cu arestarea ”din motive de securitate” a 15 persoane, între care Bassem Awadallah, un fost consilier al regelui.

Fiul mai mare al regelui Hussein, decedat în 1999, şi al reginei Noor, o americană, a anunţat tot sâmbătă că a fost plasat în arest la domiciliu, în palatul său din Amman, însă autorităţile nu au confirmat această măsură.

Vicepremierul Ayman Safadi a anunţat duminică faptul că o ”răzvrătire” a fost ”ucisă în faşă”, după ce l-a acuzat pe prinţul Hamza de faptul că a colaborat cu o ”putere străină” - pe care nu a dezvăluit-o - în vederea unei destabilizări a regatului.

INTERNET TĂIAT

La cererea regelui, şeful Statului Major s-a dus sâmbătă la prinţ pentru a-i cere să înceteze ”orice mişcări şi activităţi vizând securitatea şi stablitatea Iordaniei”, însă reuniunea s-a terminat prost, a anunţat Ayman Safadi.

”Am înregistrat întreaga conversaţie şi am distribuit-o (...). Acum aştept să văd ce se va întâmpla şi ce vor face. Nu vreau să mă deplasez (pentru moment), pentru că nu vreau să agravez situaţia”, anunţa prinţul în ultima sa înregistrare, denunţând o situaţie ”inacceptabilă”.

Locuitori anunţau luni că accesul la Internet a fost întrerupt, de două zile, în cartierul de lux Dabouq, în vestul Ammanului, unde treăiesc prinţul Hamza, dar şi alţi prinţi şi prinţese.

Ahmad Awad de la Institutul Phenix Center for Economics and Informatics Studies estimează că ”ceea ce s-a întâmplat este o premieră, prin intensitatea sa, în istoria Iordaniei”.

”Acesta este începutul unei crize şi nu sfârşitul. Acest lucru arată că sunt necesare reforme atât politice, cât şi economice şi democratice”, declară el pentru AFP.

SUSŢINERE STRĂINĂ

Potrivit vicepremierului Safadi, ”anchete au relevat legături între Bassem Awadallah şi părţidin afară (...) în vederea punerii în aplicare a unor planuri malefice vizând să zguduie stabilitatea Iordaniei”.

”O persoană care are legături cu servicii străne de securitate s-a aflat în contact cu soţia prinţului Hamza şi i-a propus să-i pună la dispoziţie un avion pentru a părăsi Iordania”, a declarat el, fără să precizeze identitatea acestei ”persoane”.

Israelianul Roy Shaposhnik, care se prezintă drept ”un prieten al prinţului Hamza”, a anunţat că a făcut un ”gest umanitar modest” şi a ”invitat soţia şi copiii prinţului să vină la el, în Europa”.

Însă el a subliniat că ”nu a fost niciodată un agent al spionajului israelian sau al vreunei alte ţări”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.