O tânără juristă, Vjosa Osmani-Sadriu, în vârstă de 38 de ani, a fost aleasă, după trei tururi de scrutin, preşedintă a Kosovo de către deputaţi, care au consacrat astfel la conducerea clasei politice o nouă generaţie hotărâtă să lupte împotriva corupţiei, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea a obţinut 71 dintre voturile celor 120 de deputaţi, dintre care 82 au fost prezenţi dumunică în alegeri, mai multţi decât cvorumul necesar, potrivit numărării oficiale a voturilor exprimate.

Ea este a doua femeie care conduce ţara după Războiul de independemnţă împotriva Serbiei, la sfârşitul anilor '90.

”Constat că Adunarea RepubliciiKosovo a ales-o pe doamna Vjosa Osmani-Sadriu preşedinta Republicii”, a anunţat preşedintele Parlamentului Glauk Konjufca.

”Kosovo a ales încă o dată o femeie preşedintă”, şi-a exorimat ea satisfacţia.

”Mă adresez tuturor fetiţelor care ne privesc şi sper să vă amintiţi mereu ceea ce spun acum. Femeile pot ocupa locul pe care-l vor, să ajungă acolo unde visează noaptea şi să muncească din greu şi cu diligenţă”, a declarat ea.

Osmani-Sadriu l-a înlocuit temporar, încă din noiembrie, pe fostul preşedinte Hashim Thaçi, care a fost nevoit să demisioneze după ce a fost nculpat de crime de război şi crime împotriva umanităţii de către un Tribunal Special de la Haga.

Ea este o aliată a noului premier kosovar Albin Kurti.

Postul de preşedinte este în mare parte onorific, în Kosovo.

Noua preşedintă kosovară urmează să fie comandanta supremă a forţelor armate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.