Un număr ”important” de rebeli a fost ucis de forţe mozambicane, în operaţiuni în vederea unei recuceriri a oraşului Palma (nord-est), cucerit de către grupări jihadiste în urma unui atac sângeros, la 24 martie, au anunţat militari de la faţa locului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu s-a terminat încă (...), dar un număr important de terorişti au fost ucişi”, a anunţat presa comandantul operaţiunilor la Palma, Chongo Vidigal.

În urmă cu 11 zile, grupări armate au atacat acest oraş portuar strategic, într-un raid minuţios pregătit, lansat la doar câţiva kilometri de un megaproiect în domeniul gazelor naturale, în valoare de câteva miliarde de euro, de grupul francez Total.

În oraşul cu 75.000 de locuitori, devastat, din care prime imagini de la atac au fost difuzate la televiziunea locală, acest oficial a declarat că simte ”mirosul cadavrelor teroriştilor”.

În imagini apar câteva corpuri zăcând pe jos, în stradă, case în riună şi vehicule arse. În imagini apar şi câţiva civili, care primesc hrană.

Atacul, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), s-a soldat în mod oficial cu zeci de morţi civili, poliţişti şi militari.

Numnărul exact al victimelor este necunoscut până în prezent.

Grupul petrolier francez Total şi-a evacuat personalul din instalaţia de gaze naturale din Peninsula Afungi, iar proiectul a fost oprit.

Militari încearcă de mai multe zile să preia controlul asupra oraşului Palma, care a căzut pe mâna rebelilor în noaptea de 26 spre 27 martie, în urma unui atac considerat cea mai gravă escaladare de la începutul violenţelor, în urmă cu trei ani.

Mii de militari au fost desfăşuraţi, însă, de la primele atacuri, în 2017, forţele guvernamentale s-au dovedit incapabile să lupte în mod eficient împotriva rebelilor, care terorizează provincia săracă Cabo Delgado, la frontiera cu Tanzania.

Desemnaţi local drept ”Al-Shabab” (Tinerii”, în arabă), aceşti rebeli au jurat credinţă Statului Islamic.

Aproximativ 11.000 de persoane au fost deplasate în urma ultimelor atacuri, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM).

Peste 670.000 de persoane au fost deja nevoite să-şi părăsească locuinţa din cauza violenţelor în regiune, potrivit ONU.

ONG-ul Acled înregistra 2.600 de morţi - jumătate civili - înainte de atacul de la Palma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.