O majoritate a statelor membre UE a convenit să împară o parte a viitoarelor lor livrări de vaccinuri împotriva covid-19 cu cinci state membre ale Uniunii care, consideră ele, se află în dificultate din cauza crizei sanitare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dozele de vaccin procurate de către Comisia Europeană (CE) sunt împărţite între cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în funcţie de mărimea populaţiei.

Ambasadorii statelor membre la UE au încheiat joi, după mai multe zile de negocieri, un acord prin care modifică acest sistem de împărţire a vaccinurilorîmpotriva covid-19 cu privire la cele zece milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech pe care lea şteaptă în trimestrul doi, în vederea favorizării statelor care au cea mai mare nevoie.

Dintre aceste zece milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, 2,85 de milioane - denumite doze ale ”solidarităţii” - urmează să fie împărţite între cinci state UE, şi anume Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia - a anunţat UE într-un comunicat difuzat de Portugaşia, care deţine preşedinţia semestrială a Uniunii.

Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia urmează să primească şi cota de vaccin care le revine.

În total 19 state membre UE au convenit să primească o cotă mai mică de vaccinuri, de aproximativ 6,60 milioande doze, se precizează în comunicat.

Trei state membre UE - Austria, Cehia şi Slovenia - au refuzat să primească mai puţin vaccin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.