Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, în vârstă de 65 de ani, a fost vaccinat joi împotriva covid-19 cu o primă doză de vaccin AstraZeneca-Oxford, după ce Germania a decis să rezerve acest produs persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, anunţă preşedinţia germană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am încredere în vaccinurile aprobate în Germania. Vaccinarea este o etapă crucială în ieşirea din pandemie. Profitaţi de ocazie. Faceţi la fel!”, îndeamnă într-un comnicat Steinmeier.

Autorităţile germane încearcă în prezent să ofere asigurări cu privire la siguranţa acesteui vaccin.

Guvernul Angelei Merkel a decis marţi să restrângă utilizarea acestui vaccin la persoane în vârstă de până la 60 de ani, din cauza unor cazuri rare de tromboză.

”Vaccinarea este calea către ieşirea din restricţiile impuse, însă acest drum este încă lung”, a avertizat joi, într-o conferinţă de presă, ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn.

Spahn consideră că vaccinul AstraZeneca-Oxford este ”esenţial” în vederea atingerii acestui obiectiv şi că această nouă decizie nu diminuează interesul, întrucât ”Germania este una dintre persoanele cu cele mai multe persoane în vârstă”.

Bătrânii se vor putea vaccina de-acum mai rapid, pledează ministrul.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford se află în centrul unor suspiciuni, în mai multe ţări, după înregistrarea mai multor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge, care afectează în principal femei tinere sau de vârstă mijlocie.

Germania a urmat alte ţări, care au suspendat vaccinarea cu acest vaccin la categorii de vârstă mai tânără, şi anume Suedia, Finlanda, Islanda, Franţa şi Canada.

Cu toate acestea, Spahn, în vârstă de 40 de ani, a ţinut să ofere asigurări.

El a anunţat că ar accepta să se vaccineze ”fără ezitare” cu vaccinul AstraZeneca-Oxford, însă ”atunci când (îi) va veni rândul”.

”Există situaţii în care riscul unei tromboze este prezent”, a adăugat el.

În aceste cazuri ar fi logic să se folosească ”alt vaccin”.

Spahn nu a vrut însă să comenteze decizia ministrului de Interne Horst Seehofer, în vârstă de 71 de ani, care a declarat pentru tabloidul Bild că nu vrea să se vaccineze cu vaccinul AstraZeneca-Oxford.

Până joi, aproximativ 11,6% din populaţia germană a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19 dintre cele trei vaccinuri autorizate în ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.