Recomandările din rapoartele Curţii de Conturi a României îşi vor maximiza efectul dacă vor fi dezbătute şi susţinute de membrii comisiilor de specialitate din Parlament în prezenţa reprezentanţilor entităţilor auditate, afirmă Mihai Busuioc, preşedintele instituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este important să avem o relaţie strânsă cu Parlamentul României, principalul destinatar al rapoartelor Curţii de Conturi, astfel încât acestea să fie dezbătute şi evaluate în comisiile de specialitate, ca punct de reper pentru buna gestionare a banului public. Recomandările din rapoartele noastre îşi vor maximiza efectul dacă vor fi dezbătute şi susţinute de membrii comisiilor de specialitate din Parlament în prezenţa reprezentanţilor entităţilor auditate”, spune (Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României.

În vederea îmbunătăţirii calităţii rapoartelor de audit şi a consolidării relaţiei dintre Curtea de Conturi şi principalul destinatar al acestora, Parlamentul României, instituţia a organizat o întâlnire cu membrii Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancă şi piaţă de capital din Senatul României şi ai Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, alături de reprezentanţi ai instituţiilor supreme de audit (SAI) partenere (Polonia, Austria şi Olanda).

 În prezent, SAI-urile menţionate realizează o analiză de tip peer-review (inter pares) a Curţii de Conturi a României în cadrul proiectului CCR-SAI pentru cetăţean.

 ”Discuţiile dintre experţii din SAI-urile partenere şi membrii celor două comisii de specialitate au vizat calitatea rapoartelor de audit transmise de instituţia noastră către forul legislativ, aşteptările acestora de la Curtea de Conturi şi posibile modalităţi de aprofundare şi dezvoltare a relaţiei dintre instituţia supremă de audit şi Parlamentul României, astfel încât rapoartele de audit să aibă un impact mai mare în viaţa cetăţeanului, în calitate de beneficiar final”, arată Curtea de Conturi.

 Această evaluare împreună cu analiza funcţională realizată de instituţia supremă de audit a Statelor Unite ale Americii (GAO) vor fundamenta demersurile ulterioare de reformă pe care ni le-am propus în cadrul proiectului CCR – SAI pentru cetăţean.

Perioada de implementare a proiectului CCR-SAI pentru cetăţean – SIPOCA 744/MySMIS 129692 este cuprinsă între 9 septembrie 2019 și 9 martie 2023. Valoarea totală a proiectului este 29,91 milioane lei, din care cheltuielile totale nerambursabile din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 25,12 milioane lei, iar contribuția proprie în valoare de 4,79 milioane lei. Obiectivul general este  consolidarea capacității instituționale a Curții de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern în acord cu standardele internaționale în domeniu și așteptările societății.        


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.