Consilierul însărcinat cu securitatea naţională la Casa Albă Jake Sullivan urmează să seîntâlnească vineri cu oficiali din Japonia şi Coreea de Sud pentru a discuta despre situaţia din Coreea de Nord, anunţă preşedinţia americană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord a lansat săptămâna trecută, către Marea Japoniei, noi rachete tactice, un lucru care arată că programul nuclear balistic nord-coreean înregistrează progrese şi creşte presiunea asupra Statelor Unite, în timp de administraţia Biden examinează ce politică să adopte cu privire la Phenian.

Jake Sullivan urmează să se întâlnească cu secretarul general însărcinat cu securitatea naţională a Japoniei Shigeru Kitamura şi cu consilierul în probleme de securitate naţională sud-coreean Suh Hoon, la Academia Navală din Annapolis, în Maryland, precizează Casa Albă.

ONU DISCUTĂ DESPRE PHENIAN, FĂRĂ SĂ DECIDĂ VREO ACŢIUNE

Pe de ală parte, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit scurt, marţi, cu uşile închise, la solicitarea membrilor europeni ai organismului, şi a discutat despre ultimele tiruri de rachetă ale Coreei de Nord, în timp ce Washingtonul anunţa că studiază eventuale ”noi acţiuni suplimentare”, relatează AFP.

Însă nici Consiliul li nici europenii nu au publicat vreun comunicat în urma acestei reuniuni prin videoconferinţă, care - un fapt rar - a durat aproximativ o jumătate de oră.

În urmă cu un an, la 31 martie 2020, Belgia, Estonia, Franţa, Germania şi Regatul Unit condamnau, într-un text, acţiuni ”provocatoare” ale Phenianului în urma unor tiruri.

Acest lucru ”nu era prevăzut” marţi şi ”nu a fost discutat”, au declarat diplomţi  sub acoperirea anonimatului, fără să explice care sunt motivele.

La fel ca anul trecut, reuniunea a fost cerută de către state europene membre ale Consiliului - Franţa, Estonia, Irlanda, Norvegia şi Regatul Unit.

Potrivit unui diplomat, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, ”majoritatea membrilor Consiliului şi-a exprimat îngrijorarea” faţă de tirurile nord-coreene şi au amintit ”obiectivul denuclearizării” Nordului.

Forţe nord-coreene au tras joi două rachete prezentate de către Statele Unite drept rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Mai multe rezoluţii ONU interzic Phenianuui să lanseze acest tip de proiectil.

În urma acestor tiruri, Washingtonul a cerut o reuniune a Comitetului Sanţciunilor impuse Coreei de Nord - în care sunt reprezentate cele 15 state membre ale Consiliului -, care a avut loc vineri, care s-a reunit în locul Consiliului de Securitate.

O anchetă cu privire la tiruri nord-coreene a fost cerută, în această reuniune a Comitetului, unor experţi ONU însărcinaţi cu monitorizarea sancţiunilor.

”ALINIERE A INTERESELOR” SUA ŞI CHINEI

Sesiunea cerută de către europeni a provocat furia Phenianului, care a acuzat luni, într-un comunicat, Consiliul de Securitate al ONU de faptul că are ”standarde duble”, în funcţie de lansarea unor proiectile de către Nord sau alte ţări.

”Noi am organizat (o reuniune a) Comitetului Sancţiunilor şi studiem acţiuni suplimentare care ar putea să fie adoptate aici, la New York”, a declarat luni seara ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de Stat american Antony Blinken.

Blinken, care a evocat ”provocări” şi ”tiruri de rachetă balistică ce ameninţă regiunea şi întreaga comunitate internaţională”, a declarat presei că dosarul nord-coreean ar putea permite o ”aliniere a intereselor” Washingtonului şi Beijingului, un susţinător al Phenianului şi o piesă-cheie în criză.

Statele Unite, a amintit el, sunt pe cale să-şi revizuiască abordarea Coreeide Nord.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a beneficiat de pe urma unei apropieri spectaculoase de fostul preşedinte Donald Trump, însă fără vreun rezultat concret în privinţa opririi programelor nuclear şi balistic nord-coreene.

Coreea de Nord este vizată de mai mulţi ani de multiple serii de sancţiuni economice dure ale Consiliului de Securitate al ONU, din cauza programelor sale de înarmare nucleară şi balistică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.