Camera Deputaţilor a adoptat miercuri o declaraţie privind unele manifestări cu caracter antisemit din România şi tentativele de reabilitare a criminalilor de război. Fostul luptător K1, deputatul PSD Daniel Ghiţă este singurul care a votat „împotrivă”, conform votului electronic afişat pe site-ul forului legislativ. Colegul său Adrian Chesnoiu a pus pe seama unei erori votul lui Ghiţă. La dezbaterile din plen pe marginea acestei declaraţii nu au lipsit replicile în contradictoriu între Dan Barna şi liderul AUR George Simion, în contextul protestelor de luni seara.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre votul colegului său, deputatul PSD Adrian Chesnoiu a răspuns: „O pun pe seama unei erori”.

La dezbaterile din plen ale Camerei privind această declaraţie adoptată de către deputaţi, liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit despre protestele de zilele trecut şi despre cum intoleranţa şi ura reprezintă un pericol încă actual pentru societatea în care trăim.

„Este o realitate faptul că astăzi în România se vorbeşte mult mai mult şi mai deschis despre antisemitism. Am făcut eforturi remarcabile împreună, avem legislaţie, avem instituţii şi am făcut paşi importanţi la nivel educaţional pentru a combate acest flagel. Cu toate acestea, vedem că pericolul exacerbării atitudinilor antisemite şi extremiste nu a fost niciodată învins definitiv. În faţa sa, tăcerea, complacerea şi amorţeala morală nu ne mai fac bine. Marea noastră actriţă Maia Morgenstern a avut curajul să denunţe furia distructivă şi comportamentul antisemit şi mă bucur că Parlamentul a decis să i se alăture în această declaraţie pe care o adoptăm astăzi de combatere a urii, xenofobiei şi antisemitismului. Este un demers legitim dacă vrem să dăm dovadă de responsabilitate”, a afirmat Ciolacu, în plen.
 
Deputatul PNL Alexandru Muraru a precizat că „ideologii otrăvitoare, demoni din trecut şi-au făcut loc în oraşele şi în satele României, pe reţelele de socializare, în spaţiul public şi politic, cu o forţă fără precedent”.
 
„Nimeni nu şi-ar fi închipuit că, după 30 de ani de la evenimentele din 1989, după mai puţin de două decenii de apartenenţă la cele mai mari structuri politico-militare din istorie, vom fi nevoiţi să dezavuăm, să oprim ceea ce ce se petrece de câteva luni şi anume amplificarea şi escaladarea tendinţelor xenofobe, antisemite, extremiste, rasiste”, a adăugat liberalul.
 
Dan Barna a declarat, la dezbaterile din plen că atunci când apare intoleranţa şi indiferenţa „se nasc monştrii”.
 
„Mă întreb, şi nu sunt singurul, de ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul n-are ce căuta în această ţară. De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranţa continuă să fie temă de discuţie? Oare n-am învăţat nimic din trecutul nostru? N-am învăţat că dispreţul naşte dispreţ şi ura naşte ură? N-au fost de ajuns anii '30, atunci când, tot pe fondul unei crize majore, câţiva înfierbântaţi au încercat şi la noi sub himera 'soarelui sfânt de pe cer' să pună cruce democraţiei, declanşând astfel o serie de evenimente care ne fac şi azi să ne cutremurăm? Am câteva răspunsuri. Şi primul dintre ele are legătură cu ceea ce facem astăzi. Am ajuns aici pentru că adesea considerăm antisemitismul şi rasismul, în general, probleme secundare, marginale. Pentru că facem parte din majoritate şi ne considerăm protejaţi. Şi asta e o greşeală. Atunci când suntem indiferenţi, tolerăm intoleranţa. Şi aşa se nasc monştrii şi în anii '30 şi astăzi - din indiferenţă, din iresponsabilitate şi din oportunism”, a adăugat Barna.
 
Dan Barna: Domnilor şi doamnelor colegi de la AUR, când v-aţi pierdut şi sufletul? / George Simion: Greşiţi profund faţă de memoria Holocaustului
 
Vicepremierul Dan Barna i-a întrebat în plenul de miercuri pe cei de la AUR dacă dorm bine noaptea ştiind că i-au făcut pe medici „asasini”.
 
„Şi pentru că am ajuns aici, aş vrea să îi întreb un lucru pe colegii de la AUR: dormiţi bine noaptea după ce le-aţi zis medicilor că sunt criminali? Sunteţi mulţumiţi că oamenii care vă salvează prietenii şi rudele de la moarte trebuie să facă faţă şi potopului de injurii şi blesteme pe care l-aţi încurajat şi lansat împotriva lor? Vă simţiţi împliniţi? Simţiţi că aţi realizat ceva în aceste luni de mandat? Asta vreţi să faceţi şi în următorii patru ani? Liste cu duşmanii din minţile voastre înfierbântate? Ce ţinte mai aveţi? Cine urmează? Poate ne spuneţi acum, să ne pregătim şi noi. Dacă asta vreţi să faceţi, poate a venit vremea să vi se spună că, deşi aţi fost aleşi democratic, n-aţi înţeles nimic nici din democraţie, nici din libertate şi nici din privilegiul de a reprezenta oamenii acestei ţări. Poate a venit vremea ca în jurul dumneavoastră să fie pus un cordon sanitar, ştiu că vă place cuvântul ăsta”, a precizat Barna. 
 
Deputatul USR-PLUS a mai spus că nu este uşor să faci faţă unei crize şi mulţi români suferă în aceste zile, însă i-a întrebat pe parlamentarii AUR când şi-au pierdut şi sufletu.
 
„Poate a venit vremea să vă spună cineva că extremismul nu va fi tolerat. Intoleranţa, doamnelor şi domnilor de la AUR, nu va fi tolerată. Pot accepta că sunt oameni care îşi mai pierd temporar cumpătul. Nu e uşor să faci faţă unei crize şi mulţi români suferă în aceste zile, dar, domnilor şi doamnelor colegi de la AUR, când v-aţi pierdut şi sufletul? Ce demon vă stăpâneşte de aţi ajuns să vedeţi criminali în salvatori, dictatura în mască şi conspiraţie în vaccin? Cum aţi ajuns aici? Şi cum puteţi fi salvaţi? Dacă aveţi nevoie de ajutor, spuneţi. Îl veţi primi. Sunteţi la o răscruce. Nu o luaţi pe un drum de care copiilor şi nepoţilor dumneavoastră să le fie, în câţiva ani, ruşine. Pentru că, dragi colegi, prima condiţie a civilizaţiei e să vezi un om în cel de lângă tine. Se numeste toleranţă. Voi n-aţi reuşit încă. Şi prima condiţie pentru a primi respect este să oferi respect”, a mai afirmat Dan Barna.
 
George Simion, liderul deputaţilor AUR, i-a transmis lui Dan Barna că greşete faţă de români şi de evrei şi faţă de memoria Holocaustului deoarece politizează această temă.
 
„Domnule Barna, greşiţi profund faţă de români, faţă de confraţii noştri evrei, greşiţi faţă de memoria Holocaustului, pentru că politizaţi această temă. Comiteţi o mare greşeală. Cu toţii trebuie să ne luptăm împotriva antisemitismului, cum ar fi să fi început eu discursul de acum spunându-vă că colegii mei se luptă cu ministrul de Interne să pedepsească nişte jandarmi care au fost violenţi, după cum au existat instigatori dezechilibraţi care au fost violenţi, că din spaţiul public trebuie să eliminăm toate aceste derapaje, pe care şi dumneavoastră le-aţi susţinut. Dar, nu despre asta discutăm. Considerăm comunitatea evreiască din România parte integrantă a societăţii româneşti. Suntem consternaţi de faptul că tema antisemitismului este folosită politic fără raţionament, inclusiv de un înalt demnitar şi un înalt reprezentat din statul român, inclusiv de preşedintele Iohannis şi este inclusă în protestele din ultimele zile. Noi am cerut organelor abilitate să se sesizeze, pentru că a fost pomenit numele nostru acolo. Acest incident marginal şi nefericit a fost generat de cineva care se dădea membrul nostru. S-au promovat speculaţii bazate pe false certitudini într-un demers oficial”, a declarat în plenul de miercuri George Simion.
 
Acesta a mai spus că există o intenţie de a transforma AUR într-o ţintă.
 
Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a transmis că orice formă de xenofobie, antisemitism este ferm condamnată de către Uniune.
 
„În naivitatea mea, am crezut că această declaraţie va fi un moment solemn în Parlamentul României şi nu vom purcede la atacuri politice sau nu vom aduce subiecte din politica cotidiană alături de acest subiect grav, alături de acest atac antisemit virulent care s-a manifestat faţă de Teatrul Evreiesc, faţă de Maia Morgenstern şi familia sa. Am fost oripilat când am citit în presă acel atac virulent şi acele ameninţări. Nu cred că antisemitismul sau xenofobia reprezintă un fenomen general în România. Cred că România nu este o ţară antisemită. Avem legislaţie, dar cred că autorităţile noastre sunt puţin timorate să aplice prevederile legislaţiei împotriva antisemitismului”, a completat Csoma Botond.
 
Liderul grupului minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian a subliniat că apărarea comunităţii înseamnă protejarea democraţiei în ţara noastră.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.