Curtea Constituţională a admis miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea grupului AUR privind hotărârea Camerei 15/2021 care modifică un alineat din regulamentul Camerei Deputaţilor. Prin urmare, este neconstituţională sintagma „din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales” . CCR a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare sau invalidare a Comisiei de validare a forului legislativ.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În şedinţa din data de 31 martie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupul parlamentar al Alianţei pentru Unirea Românilor din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională sintagma «din actele comunicate de birourile electorale competente, constată încălcarea prevederilor legale referitoare la respectarea condiţiilor privind exercitarea dreptului de a fi ales» din cuprinsul articolului unic al Hotărârii Camerei Deputaţilor nr. 15/2021, referitor la modificarea art. 7 alin.(3) din regulamentul Camerei Deputaţilor”, arată comunicatul de presă de miercuri al CCR.

CCR precizează că a constatat că sintagma limitează atribuţia de validare sau invalidare a Comisiei de validare a Camerei.

„Curtea a constatat că respectiva sintagmă este neconstituţională deoarece limitează atribuţia de validare/invalidare a Comisiei de validare a Camerei Deputaţilor şi, implicit, a înseşi Camerei Deputaţilor, prin aceea că nu permite verificarea încălcării prevederilor legale referitoare la condiţiile de eligibilitate decât prin raportare la actele comunicate de birourile electorale competente, excluzând, astfel, orice alte acte sau fapte ulterioare momentului alegerilor parlamentare. Or, între momentul alegerii propriu-zise şi cel al validării mandatului pot interveni o serie de evenimente, care nu pot fi sustrase verificărilor  necesare şi prealabile validării. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, mai transmite sursa citată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.