Raluca Turcan a anunţat că a prezentat luni reprezentanţilor categoriilor care beneficiază de pensii de serviciu cinci proiecte iniţiate de Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ. Ea a adăugat că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanţi şi a ponderii dintre aceştia şi criteriul contributivităţii. „În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferenţă uriaşă între ce se plăteşte pe contributivitate şi ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare şi care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani”, a mai explicat ministrul Muncii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am prezentat astăzi (luni - n.r.) reprezentanţilor categoriilor beneficiare de pensii de serviciu cinci proiecte de modificare a cadrului legislativ, iniţiate de Ministerul Muncii. Le-am adresat totodată invitaţia de veni cu propriile propuneri de modificare privind calculul acestor pensii, după analiza actualei legislaţii şi a proiectelor noastre.
 
În cursul discuţiilor pe care le-am avut astăzi, am subliniat faptul că schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanţi şi a ponderii dintre aceştia şi criteriul contributivităţii, în stabilirea pensiilor acordate prin legi speciale.
 
În România sunt 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferenţă uriaşă între ce se plăteşte pe contributivitate şi ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare şi care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Discuţia despre echitatea şi sustenabilitatea sistemului de pensii – obiective pe care mi le-am asumat – trebuie aşadar în mod obligatoriu să includă o soluţie pentru echilibrarea pensiilor de serviciu.
 
După o nouă rundă de consultări, vom prezenta grupului de lucru pentru legile privind pensiile speciale, constituit la nivelul coaliţiei de guvernare, o variantă de proiect care să aducă echitate în sistemul public de pensii”, a scris Raluca Turcan luni pe Facebook. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.