Mihai Weber, deputat PSD şi preşedintele Comisiei UNESCO din Parlament, a transmis luni, după anunţul făcut de Ministerul Culturii privind depunerea dosarului „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru înscrierea acesteia în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanităţii UNESCO, că va fi nevoie de o strategie diplomatică articulată şi comună pentru a promova importanţa dosarului către decidenţii organizaţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat, Weber a declarat: „Este un prim pas pentru ca cel mai cunoscut obiect al portului tradiţional românesc, ia, un element de identitate care a căpătat în timp valoare de simbol, să fie pusă alături de bunurile reprezentative ale omenirii, recunoscute de UNESCO”.

El a subliniat că membrii comisiei permanente comune din Cameră şi Senat pentru relaţia cu UNESCO au susţinut finalizarea dosarului. „Înscrierea cămăşii cu altiţă în Lista Reprezentativă UNESCO va însemna o recunoaştere a continuităţii acestei adevărate arte a confecţionării iei, pe teritoriul României şi în Republica Moldova, şi va fi nevoie de o strategie diplomatică articulată şi comună, pentru a promova importanţa dosarului către decidenţii UNESCO”.

„Trebuie să fim conştienţi că apartenenţa la UNESCO înseamnă şi o responsabilitate din partea României, care va trebui să elaboreze politici publice, locale şi naţionale, pentru susţinerea artei de confecţionare a cămăşii cu altiţă şi pentru promovarea acesteia în plan internaţional”, a conchis Weber.

România şi Republica Moldova au depus luni, împreună, dosarul „Arta cămăşii cu altiţă - element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru înscrierea acesteia în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanităţii UNESCO.

Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naţionale de experţi din România şi Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de Ministerul Culturii din România.

El va fi evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, din noiembrie - decembrie 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.