Numele fostului preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing, care a murit la 2 decembrie, a fost adăugat Muzeelor Orsay şi Orangerie, a anunţat luni ministrul Culturii, scriu publicaţiile franceze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre un omagiu instituţional "simbolic şi istoric", a indicat Amélie Hardivillier, directoarea de comunicare de la Muzeele Orsay şi Orangerie, care precizează că eticheta şi logo-ul celor două muzee vor fi păstrate. Doar numele entităţii juridice şi administrative se schimbă, nu cel al muzeelor. 

"Numele preşedintelui Valéry Giscard d'Estaing va fi adăugat denumirii stabilimentului public al Muzeului Orsay şi al Muzeului Orangerie", a adăugat ministrul Culturii Roselyne Bachelot, "în acord cu preşedintele Republicii", dar şi cu familia, amintind că Giscard d'Estaing a "contribuit cu determinare şi angajare la naşterea muzeului şi a urmărit dezvoltarea lui". 

"Decizia oficială de a angaja lucrări şi de a dedica acest muzeu artelor secolului XIX a arătat acţiunea determinantă a preşedintelui Valéry Giscard d'Estaing în 1977", adaugă comunicatul ministrului.

Muzeul a fost inaugurat la 1 decembrie 1986 de preşedintele François Mitterrand.

Joi, Adunarea Naţională a adoptat cu unanimitate o propunere privind adăugarea numelui fostului preşedinte al Republicii la instituţia publică a muzeelor Orsay şi Orangerie. 

Un viitor decret în Consiliul de Stat va face schimbarea denumirii efectiv a acestei instituţii muzeale care va deveni "stabiliment public al Muzeului Orsay şi Muzeului Orangerie - Valéry Giscard d'Estaing".

În acest muzeu francezii au putut semna într-o carte de aur omagiu adus lui "VGE" după decesul său la vârsta de 94 de ani. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.