Firma farmaceutică chineză Shenzhen Yuanxing Gene-tech urmează să producă 60 de milioane de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, a anunţat luni Fondul suveran rus (RDIF) care a finanţat dezvoltarea vaccinului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fondul precizează într-un comunicat că aceste doze permit vaccinarea a ”peste 30 de milioane de persoane” şi că producţia lor comercială urmează să înceapă în mai 2021.

CEO-ul Fondului, Kiril Dmitriev, preciază, citat în acest comunicat, că această colaborare va permite ”creşterea capacităţilor de producţie a dozelor suplimentare, în contextul în care asistăm la o creştere a cererii de vaccin rusesc în lume”.

Potrivit RDIF, Sputnik V este autorizat în prezent în 57 de ţări şi acoperă o populaţie de 1,5 miliarde de persoane, dar nu şi în China.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Fondului a precizat că este vorba despre un al doilea acord de producţie a acestui vaccin cu Beijingul.

Primul acord - cu firma chineză Tibet Rhodiola - a fost încheiat în noiembrie.

Din cauză că nu poate produce suficient vaccin şi pentru că vrea să producă cu prioritate vaccin pentru populaţia rusă, Moscova a livrat, până în prezent, doar cantităţi mici de Sputnik V în străinătate.

Aceste aprovizionări limitate au fost însă scoase în faţă, printr-o publicitate agresivă.

Rusia caută să-şi dversifice sursele de producţie a Sputnik V, printr-o multiplicare a acordurilor  cu firme străine.

Ea a încheiat, în ultimele săptămâni, cu mai multe grupuri farmeceutice din India, contracte cu privire la producerea a 700.000 de doze de Sputnik V.

Occidentul acuză Beijingul şi Moscova de faptul că îşi folosesc vaccinurile împotriva covid-19 ca pe un instrument de influenţă geopolitică.

China şi Rusia resping aceste acuzaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.