Experţii care trebuie să stabilească dacă Uniunea Europeană ar trebui să clasifice energia nucleară drept o investiţie verde vor afirma că acest carburant se califică a fi durabil, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană încearcă să finalizeze o evaluare care va decide care activităţi economice pot fi etichetate ca investiţii durabile în UE, în funcţie de respectarea unor criterii stricte de mediu.

Consilierii experţi de la Bruxelles, erau divizaţi anul trecut, dacă energia nucleară merită o etichetă ecologică, recunoscând că, deşi produce emisii foarte scăzute de CO2 care duc la încălzirea planetei, este nevoie de mai multe analize privind impactul asupra mediului avut de deşeurie radioactive.

Comisia a solicitat Centrului Comun de Cercetare (CCR), divizia sa de experţi ştiinţifici, să realizeze un raport în această problemă.

Un proiect al raportului, văzut de Reuters şi care urmează să fie publicat săptămâna viitoare, afirmă că energia nucleară merită o etichetă verde.

”Analizele nu au dezvăluit nicio dovadă bazată pe ştiinţă că energia nucleară dăunează mai mult sănătăţii umane sau mediului decât alte tehnologii de producere a energiei electrice”, afirmă raportul.

Depozitarea deşeurilor nucleare în formaţiuni geologice adânci este considerată ”adecvată şi sigură”, potrivit experţilor, făcând referire la ţări, cum ar fi Franţa şi Finlanda, care se află în etape avansate de dezvoltare a acestor situri.

Două comisii de experţi vor examina concluziile CCR timp de trei luni, înainte ca Executivul UE să ia o decizie finală.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze proiectul de document.

Ţările UE sunt împărţite în privinţa energiei nucleare. În această lună, Franţa, Ungaria şi alte cinci ţări au cerut Comisiei să sprijine energia nucleară în politicile sale, inclusiv în domeniul taxonomiei.

Alte state, între care Austria şi unele grupuri ecologiste, se opun combustibilului nuclear, indicând că deşeurile sunt periculoase şi semnalând întârzierile şi costurile tot mai mari ale proiectelor recente.

”Industria nucleară este disperată pentru fonduri, întrucât energia nucleară este prea costisitoare, iar noile proiecte se evaporă”, a declarat Silvia Pastorelli, consilierul pentru politici UE al Greenpeace.

Ţările UE sunt, de asemenea, împărţite cu privire la modul în care taxonomia ar trebui să trateze investiţiile în gaze naturale. După ce un plan de a excludere a gazelor a fost respins de ţările pro-gaze, Comisia a elaborat luna aceasta planuri de etichetare a anumitor gaze ca fiind sustenabile - împărţind ţările între cei care susţin combustibilul ca alternativă la cărbunele mai poluant şi cei care spun că apariţia unor centrale noi pe gaze riscă să menţină emisiile timp de decenii, împiedicând obiectivele climatice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.