Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit vineri un nou acord post-Brexit referitor la serviciile financiare, care le va permite să coopereze în domeniul reglementărilor, dar care face prea puţin pentru îmbunătăţirea accesului Coty of London pe piaţa blocului comunitar, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul britanic de Finanţe a anunţat că cele două părţi au convenit termenii unui ”Memorandum de înţelegere” care va crea condiţiile referitoare la modul în care autorităţile de reglementare din UE şi Marea Britanie vor face schimb de informaţii.

Cu toate acestea, Bruxelles-ul a declarat că Memorandumul de înţelegere nu va conduce automat la faptul că marea industrie financiară din Marea Britanie va putea vinde din nou o gamă largă de produse şi servicii către clienţii UE.

Experţii din industrie au spus că, deşi cadrul era util, este puţin probabil să rpermită ceva de genul accesului pe care băncile şi brokerii îl aveau în UE înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul.

Brexit-ul a creat deja probleme în industria financiară a Marii Britanii, iar un oficial din City of London a descris cadrul drept un ”atelier de discuţii”.

”Este puţin probabil să ofere baze solide pentru afaceri transfrontaliere”, a declarat Simon Morris, partener în domeniul serviciilor financiare la firma de avocatură CMS.

În ianuarie, tranzacţii zilnice cu acţiuni, în valoare de peste 6 miliarde de euro, au părăsit Londra către Amsterdam, împreună cu o serie de tranzacţii cu instrumente derivate.

Într-o altă posibilă lovitură pentru serviciile financiare ale Marii Britanii, Bruxelles-ul are în vedere obligaţia transferării în UE a operaţiunilor de cliring a swap-urilor în euro, dominate încă de divizia LCH a Bursei de Valori din Londra.

Acordul de vineri privind Memorandumul de înţelegere este similar cu ceea ce UE are deja cu Statele Unite pentru organizarea de reuniuni periodice, informale şi neobligatorii ale autorităţilor de reglementare din sectorul financiar, pentru a discuta despre noi reguli şi pentru a elimina orice dezacorduri.

Până în prezent, UE a refuzat să acorde orice acces direct pe termen lung firmelor financiare din Marea Britanie, declarând săptămâna aceasta că nu se grăbeşte.

"În general, pentru investitorii din serviciile financiare din Marea Britanie, un grad mai mare de cooperare între Europa şi Marea Britanie poate fi văzut doar într-o lumină favorabilă", a declarat Alan Custis, şeful operaţiunilor cu acţiuni din Marea Britanie la Lazard Asset Management.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.