Preşedintele american consideră că este dificil ca trupele americane să fie retrase din Afganistan până la 1 mai, dar sugerează că ele nu vor mai fi prezente în această ţară în 2022, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat dacă trupele americane vor mai fi prezente în Afganistan anul viitor, Joe Biden a răspuns în prima sa conferinţă oficială de presă, joi, că ”nu-şi poate imagine acest lucru”.

Retragerea trupelor americane din Afganistan la 1 mai a fost ordonată de către fostul preşedinte republican Donald Trump, în urma Acrodului de la Doha, pe care l-a încheiat în februarie 2020 cu talibanii, care prevede, în afara acestei retrageri militare treptate, negocieri de pace între aceşti insurgenţi islamişti şi Guvernul de la Kabul.

Biden face aceste declaraţii în contextul în care Statele Unite îndeamnă comunitatea internaţională să extercite presiuni asupra talibanilor şi Kabulului să-şi accelereze negocierile de pace înaintea termenului-limită de la 1 mai.

El a subliniat că secretarul său de Stat Antony Blinken se află într-o vizită în Europa, unde s-a întâlnit cu aliaţi care au trupe în Afganistan, şi a dat asigurări că o eventuală retragere a trupelor americane urmează să aibă loc ”în mod securizat şi ordinat”.

”Problema este cum şi în ce circumstanţe respectăm un acord încheiat de către preşedintele Trump care, la prima vedere, pare că nu poate fi pus în aplicare”, a subliniat preşedintele democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.