Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) consideră că Grecia şi România pot fi destinaţii turistice complementare, nu concurente, şi că România şi Grecia trebuie să colaboreze mult mai mult pe plan turistic. Potrivit ANAT, România nu s-a promovat niciodată eficient în Grecia, deşi ar putea atrage turişti eleni cu city break-uri, Transilvania, legenda lui Dracula, circuite culturale, Delta Dunării.Grecia se va deschide pe plan turistic pentru cetăţenii statelor membre UE din 16 aprilie, deci românii îşi vor putea petrece aici inclusiv sărbătorile pascale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Până la implementarea certificatului verde în Uniunea Europeană, călătorii vor intra în Grecia cu un certificat de vaccinare, cu un test PCR sau cu un certificat de imunitate, toate acestea trebuind să aibă o verificare a autenticităţii (de exemplu, cod QR), pentru a se evita falsificarea lor. Ministrul elen al Turismului, Harry Teoharis, a anunţat că încearcă să obţină înlocuirea testului PCR cu cel rapid, antigen.

Grecia se va deschide pe plan turistic pentru cetăţenii statelor membre UE din 16 aprilie, deci românii îşi vor putea petrece aici inclusiv sărbătorile pascale. Toate frontierele terestre elene vor fi deschise treptat, în acest an, iar ANAT a solicitat mărirea capacităţii la frontieră, ca puncte deschise, la minim 6. Ideea este să se stea cât mai puţin în frontieră, inclusiv ca măsură de protecţie sanitară pentru turişti.

”Certificatul Verde Digital este o iniţiativă a Guvernului elen şi va da un impuls foarte puternic reluării turismului. Grecia ar putea deveni, astfel, şi în acest an destinaţia turistică externă numărul 1 pentru români. Pe de altă parte, am putea proceda şi noi la fel, adoptând măsuri similare şi promovând România în Grecia. Cele două destinaţii nu sunt concurente ci complementare. Însă Grecia s-a promovat întotdeauna eficient în România dar reversul nu a avut loc niciodată. Dacă Grecia ne oferă plaje nesfârşite, insule, istorie, servicii de mare calitate, atmosferă, şi România, la rândul ei, atrage turiştii eleni cu city break-uri, Transilvania, legenda lui Dracula, circuite culturale, Delta Dunării. Ar trebui să profite şi ţara noastră, ţinând cont că în acest an Grecia marchează 200 de ani de la începerea Revoluţiei care a determinat ulterior independenţa acestei ţări. Românii i-au susţinut atunci pe greci, una dintre bătăliile dintre Eteria greacă şi otomani având loc pe teritoriul ţării noastre, la Drăgăşani. Pe de altă parte, în România există multe vestigii greceşti, pornind de la cetăţi antice până la oraşe şi comunităţi. România şi Grecia sunt ţări legate de o prietenie istorică, doar că grecii nu ştiu foarte multe amănunte despre turismul românesc, deoarece nu am avut noi, românii grijă să ne facem cunoscuţi”, declară Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Vinerea trecută, o delegaţie a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a avut o întâlnire cu delegaţia Greciei, condusă de ministrul elen an Turismului, Harry Teoharis, la care au mai participat Grigoris Tasios, preşedintele Federaţiei Hotelurilor, Nikos Kelaiditis – preşedintele HATTA (Asociaţia Elenă a Agenţiilor de Turism) şi Giorgos Stafylakis, directorul Organizaţiei Elene de Turism (EOT) la Bucureşti.

”La întâlnirea cu delegaţia Greciei am sugerat extinderea voucher-ului bonus, care să acopere o parte dintre cheltuielile turiştilor pentru testele PCR, şi pentru destinaţiile insulare ale Greciei. Acest an va fi caracterizat de o mare flexibilitate şi este clar că vom avea un viitor mai bun în această vară. Toate ţările îşi doresc turişti, ceea ce ar trebui să facem şi noi. Este absolut normal ca românii să dorească să călătorească în alte ţări şi să cunoască alte culturi, iar Grecia este una dintre cele mai căutate destinaţii. Pe de altă parte, la fel ar trebui să procedăm şi noi, dacă vrem să aducem turişti străini, să facem export de servicii, deci să încasăm bani şi să avem şi o imagine de ţară mai bună. Cunosc bine Grecia şi amintesc că grecii au ştiut să se promoveze pe piaţa românească încă din anii ‘90, când noi, românii, de-abia ieşisem din comunism şi nu prezentam un mare potenţial. La ora actuală, suntem printre cei mai căutaţi şi doriţi turişti în Grecia”, subliniază Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT.

De altfel, astăzi este Ziua Naţională a Greciei - Ziua Independenţei, ce marchează 200 de ani de la debutul Revoluţiei Elene care a determinat independenţa faţă de Imperiul Otoman.

”ANAT a sprijinit esenţial debutul cooperării dintre cei doi miniştri ai turismului, român şi elen, şi a acţionat cu profesionalism. Cooperarea dintre cele două ţări, atât pe plan public, cât şi privat, este vitală pentru ambele părţi, deoarece activităţile şi interesele multor companii de turism din ţările noastre sunt interconectate. Grecia a propus şi a contribuit la crearea certificatului verde european, care va fi în curând implementat de către ţările UE. Suntem cu toţii pe aceeaşi pagină, la nivelul UE, şi suntem hotărâţi să progresăm treptat, restabilind libertatea de călătorie pentru toţi oamenii. Acesta trebuie să fie obiectivul comun al tuturor guvernelor: să faciliteze traficul turistic, pas cu pas, să ofere mai multă libertate oamenilor şi să sprijine economia, într-un mod care să garanteze siguranţa şi sănătatea. Vom încheia această perioadă de imprevizibilitate cu soluţii simple, inteligente şi eficiente. Miniştrii responsabili din Grecia şi România au convenit asupra certificatelor necesare care să faciliteze turismul între ambele ţări şi care să restabilească în mod realist dreptul fundamental al omului la libera circulaţie. Grecia şi România au o relaţie istorică şi o prietenie reală şi sunt convins că şi cooperarea noastră în domeniul turismului va avea succes şi va fi benefică pentru toţi”, precizează Giorgos Stafylakis, directorul Organizaţiei Elene de Turism (EOT) la Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.