Programele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) vor avea anul acesta un buget destinat plăţilor de aproximativ 2,8 miliarde de lei, aproape dublu faţă de cei 1,5 miliarde de lei din 2019, potrivit unui proiect în dezbatere. Programul Rabla Clasic 2020-2024 va avea un buget de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, iar prima de casare va creşte de la 6.500 lei la 7.500 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Fondului pentru mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a fost publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

"Programele AFM  vor avea anul acesta un buget destinat plăţilor de aproximativ 2,8 miliarde de lei, aproape dublu faţă de cei 1,5 miliarde de lei din 2019. Ca să venim în sprijinul populaţiei în această perioadă cu mari provocări economice, avem multe noutăţi care se referă inclusiv la programele mai vechi", informează ministerul.

Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional Rabla Clasic 2020-2024 va avea un buget total de 440 de milioane de lei, cu 35 de milioane de lei mai mare decât în 2020, care va permite achiziţionarea a peste 55.000 de autovehicule noi, mai puţin poluante.

Vor fi majorate: prima de casare de la 6.500 lei la 7.500 de lei; ecobonus tehnologie hibrid (nu plug-in) de la 2.500 lei la 3.000 de lei; ecobonus GNC/GPL/emisii sub 96 g CO2/km de la 1.000 lei la 1.500 de lei.

Suma maximă ce va putea fi decontată din costurile unei maşini noi prin Rabla Clasic este de aproximativ 2.250 euro, deoarece ecobonusurile pot fi combinate între ele şi adăugate la prima de casare.

Rabla Plus

Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic 2020-2024 va avea cel mai mare buget de la lansare - 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul trecut.

Programul prin care stimulăm transportul cu emisii zero sau aproape de zero păstrează neschimbată cea mai mare primă din Europa pentru maşinile electrice: 10.000 de euro pentru full electric şi circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului nou.

Cu bugetul de anul acesta vor putea fi achiziţionate până la 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in.

În 2021 Rabla şi Rabla Plus vor fi informatizate integral, prin realizarea unor module informatice care vor permite înscrierea persoanelor juridice prin intermediul unei aplicaţii ce va verifica automat şi facturile depuse de dealerii auto.

Ghidurile de finanţare vor fi modificate astfel încât să permită înscrierea continuă în limita bugetelor totale alocate, fără a mai fi necesară suspendarea la sfârşitul anului, până la aprobarea bugetului pentru anul următor.

Rabla Electrocasnice

Programul naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic va avea anul acesta un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare de până acum. Se vor păstra categoriile de echipamente ce pot fi achiziţionate prin program: aparate frigorifice, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiţionat,televizoare, laptopuri şi tablete.

Prin sprijinul STS, aplicaţia informatică optimizată astfel încât să fie integrată cu software-urile şi site-urile comercianţilor înscrişi în program, este în faza finală de testare şi va fi funcţională în scurt timp.

Înainte de lansarea programului va mai avea loc o sesiune de validare, pentru a da posibilitatea şi altor comercianţi să se înscrie în program.

AFM va continua şi implementarea contractelor încheiate cu oraşele Bucureşti şi Braşov pentru achiziţionarea autobuzelor electrice şi electic-hibride.

"Vom dezvolta un program nou pentru 'înverzirea' transportului local al elevilor - Programul privind îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puţin poluante în transportul elevilor – microbuze electric-hibride, electrice, GNC - care va avea un buget de 600 de milioane de lei", informează ministerul.

De asemenea, pentru dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare a autovehiculelor electrice, sunt prevăzute: continuarea programului destinat instalării staţiilor de reîncărcare în municipiile reşedinţă de judeţ cu un buget de 21 milioane lei pentru aprobarea şi încheierea contractelor în urma evaluării ultimelor 15 dosare de finanţare depuse în cadrul acestui program; 500 de milioane de lei pentru un program nou destinat celorlalte categorii de autorităţi locale (municipii de rang II, oraşe, staţiuni turistice etc.); 175 de milioane de lei pentru un program nou destinat operatorilor economici care doresc să instaleze staţii de reîncărcare pe autostrăzi, drumuri naţionale şi europene.

Programul privind iluminatul public stradal va continua având asigurate 800 de milioane de lei din care: 500 milioane lei pentru lansarea unei noi sesiuni de finanţare în anul 2021 şi 300 milioane lei pentru aprobarea dosarelor de finanţare depuse în sesiunea din anul 2020 şi semnarea contractelor aferente.

Vor fi şi două programe "Eficienţă energetică în case, şcoli şi instituţii publice", ce asigură accesul la sisteme ecologice de încălzire şi de izolaţie sau iluminat ecologic atât pentru persoane fizice, cât şi pentru instituţii publice, prin care încearcă să eficientizeze energetic cât mai multe clădiri din România.

"Ne concentrăm pe soluţionarea dosarelor deja depuse, pentru a putea semna primele contracte de finanţare şi luăm în calcul majorarea procentului de finanţare de care vor beneficia şi cei care au depus deja dosarele", arată Ministerul Mediului.

Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri unifamiliale va avea un buget total de 429 de milioane de lei cu care se pot finanţa până la 15.000 de euro per locuinţă, pentru semnarea contractelor cu beneficiarii casnici care au depus deja dosarele, precum şi cu cei care urmează să se înscrie în program.

Programul privind creşterea eficienţei energetice în clădiri publice va avea alocată suma de 1,40 miliarde de lei.

"Deşi, în primă instanţă, programul a fost conceput doar pentru şcoli, am luat în calcul extinderea eligibilităţii şi la UAT şi instituţii publice, ghidul de finanţare fiind în curs de finalizare la nivelul AFM", mai arată ministerul.

Panouri fotovoltaice

"În primul rând, ne vom asigura că sunt finalizate toate restanţele din sesiunea anterioară, astfel încât să fim pregătiţi în cel mai scurt timp să relansăm Programul denumit generic 'Casa Verde Fotovoltaice' cu bugetul rămas neconsumat, dar cu un  ghid mult îmbunătăţit. Vom relansa 'Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice' cu un buget de 250 milioane lei, ţinând cont de interesul manifestat de autorităţile locale, care şi-au exprimat dorinţa de a participa. În acest sens, se impune actualizarea situaţiei privind gospodăriile izolate la nivel naţional", mai informează Ministerul Mediului.

De asemenea, Programul privind gestionarea deşeurilor va avea anul acesta 1,80 miliarde lei pentru lansarea unor sesiuni de finanţare astfel: 50 milioane lei pentru închiderea unor noi depozite de deşeuri municipale neconforme, cuprinse în cauze aflate la nivelul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru care România riscă declanşarea unor proceduri de infringement; 500 milioane lei pentru proiecte care au ca scop creşterea capacităţilor de reciclare prin realizarea instalaţiilor de reciclare/tratare a deşeurilor realizate de operatorii economici; pentru această linie de finanţare, am declanşat demersurile pentru aprobarea majorării bugetului la 1 miliard de lei; 1,25 miliarde lei pentru dezvoltarea sistemelor de colectare selectivă la nivel local (sisteme automatizate de colectare selectivă supra şi subterane, precum şi platforme de depozitare temporară a deşeurilor în vederea selectării şi sortării pe categorii de deşeuri).

Programul vizând protecţia resurselor de apă, sisteme integrate de alimentare cu apă, staţii de tratare, canalizare şi staţii de epurare va avea un buget de 500 milioane lei pentru finanţarea sistemelor de alimentare cu apă, a celor pentru colectarea apelor uzate şi a staţiilor de tratare/epurare a apei, luând în calcul numărul mare de localităţi deficitare din acest punct de vedere la nivel naţional.

Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin împădurirea terenurilor are 200 milioane lei credite angajament propuse pentru lansarea unor sesiuni în anul 2021 şi pentru semnarea contractelor de finanţare aferente. Pentru această linie de finanţare a fost constituit un grup de lucru sub coordonarea MMAP, care are ca scop identificarea priorităţilor de finanţare în domeniul împăduririlor la nivel naţional şi elaborarea proiectelor de ghiduri.

Programul vizând dezvoltarea infrastructurii velo în Romania cu un buget de 500 de milioane de lei pentru piste de biciclete.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.