Preşedintele american Joe Biden urmează să participe joi seara la summitul Celor 27 din UE, cu care să discute despre viitoarea cooperare între Statele Unite şi europeni, a anunţat preşedintele Consiliului European Charles Michel, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A venit timpul să ne reconstruim alianţa transatlantică”, a subliniat pe Twitter, marţi, Charles Michel, în contextul în care fostul preşedinte republican Donald Trump întreţinea relaţii foarte conflictuale cu UE.

Democratul Joe Biden urmează să se afle în legătură cu liderii europeni începând de la ora locală 20.45 (21.45, ora României), a precizat un purtător de cuvânt al lui Charles Michel.

”Preşedintele Biden va discuta cu liderii Uniunii Europene despre dorinţa sa de a revitaliza relaţiile între Statele Unite şi UE, de a coopera în lupta împotriva pandemiei (covid-19), de a înfrunta modificările climatice şi a aprofunda cea mai importantă relaţie din lume în domeniile comerţului şi investiţiilor”, a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

”El va discuta de asemenea despre interese comune în politica externe, şi anume China şi Rusia”, anunţă în acest comunicat preşdinţia americană.

Aceasta urmează să fie prima participare a preşedintelui american Joe Biden la un summit al celor 27 de şefi de stat şi de guverne din UE, însă nu şi o premieră.

Preşedintele american Barack Obama a participat la un summit european la 5 aprilie 2009, iar George W. Bush înaintea sa, în iunie 2001, în Suedia.

Liderii Celor 27 se reunesc joi şi vineri, însă summitul are loc prin videoconferinţă, din cauza pandemiei covid-19.

Ei urmează să discute despre vaccinarea dificilă şi să abordeze mai multe subiecte din politica externă, mai ales relaţiile tensionate cu Turcia şi cu Rusia.

Bruxellesul şi Washingtonul încearcă să repare o relaţie degradată de către predecestorul lui Biden, care a atacat cu regularitate Bruxellesul şi capitalele UE în fiscalitate, comerţ şi cheltuieli în domeniul Apărării.

Secretarul de Stat american Antony Blinken participă, la Bruxelles, la o reuniune a omologilor săi din statelor membre NATO în vederea pregătirii summitului Alianţei prevăzut în iunie.

Blinken se întâlneşte miercuri cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi Securitate Jospe Borrell.

Prima vizită fizică a lui Joe Biden în Europa ar urma să aibă loc la summitul G7 de la Cornwall, în Anglia, de la 11 la 13 iunie, şi ar urma să participe după aceea la primul său summit NATO, prevăzut în aceeaşi perioadă.

Un summit cu liderii UE este, de asemena planificat în perioada respectivă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.