Comisia Europeană va extinde miercuri prerogativele UE de a bloca exporturile de vaccinuri împotriva Covid-19 în Marea Britanie şi alte regiuni cu rate de vaccinare mult mai ridicate, şi de a acoperi situaţia companiilor care nu îşi respectă obligaţiile contractuale referitoare la livrări, a declarat un oficial european, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura are rolul de a evita chiar şi deficitele mici de livrare în Europa, unde programul de imunizare este afectat de întârzieri şi probleme de aprovizionare.

Amendamentul care acoperă situaţiile în care companiile au revizuit în scădere livrările trimestriale contractate de blocul comunitar ar putea afecta Johnson & Johnson, care a anunţat întârzieri ale livrărilor către UE în al doilea trimestru, a spus oficialul.

Toţi producătorii de vaccinuri ar putea fi afectaţi dacă nu respectă orarele de livrare, a spus oficialul.

În această lună, UE a utilizat un mecanism de control al exporturilor, creat la sfârşitul lunii ianuarie, pentru a bloca livrarea vaccinului AstraZeneca în Australia. Acest mecanism poate fi activat în prezent doar dacă companiile nu îndeplinesc obiectivele trimestriale de livrare contractate.

Exporturile AstraZeneca au fost blocate după ce compania a anunţat reduceri abrupte în livrările din primul trimestru către UE.

Cu amendamentele care urmează să fie adoptate miercuri, UE va putea să blocheze exporturile în cazul companiilor care îşi respectă contractele trimestriale, dar care întârzie livrările până la sfârşitul perioadei, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.

Johnson & Johnson, care s-a angajat să livreze 55 milioane de doze către UE între aprilie şi iunie, a declarat că livrările sale vor începe probabil în a doua jumătate a lunii aprilie. Compania a declarat oficialilor UE că se confruntă cu probleme de producţie care ar putea face dificilă îndeplinirea obiectivului său din al doilea trimestru, dar că se străduieşte să-l respecte.

 Moderna şi Pfizer/BioNTech au avut, de asemenea, întârzieri ale livrărilor de vaccinuri către UE, deşi sunt pe cale să îşi respecte obiectivele generale pentru primul trimestru.

”Nu vrem să se întâmple aceleaşi întârzieri în al doilea trimestru”, a spus oficialul, care are cunoştinţe directe despre decizia Comisiei.

Orice decizie de blocare a unui export ar trebui totuşi luată în acord cu statul UE de unde transportul ar părăsi blocul UE şi să ia în considerare poziţia generală a unei companii şi a statului importator.

"Vom echilibra lucrurile", a spus oficialul. Noile reguli vor permite, de asemenea, blocarea exporturilor către ţări cu o rată de vaccinare mult mai mare decât UE, cum ar fi, de exemplu, în acest moment, Marea Britanie sau Emiratele Arabe Unite, a declarat oficialul, confirmând ceea ce şefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat într-o conferinţă de presă de săptămâna trecută.

Transporturile ar putea fi, de asemenea, reţinute dacă ţările producătoare de vaccinuri, precum Statele Unite şi Marea Britanie, nu permit exportul de vaccinuri către UE, a adăugat oficialul, de asemenea, în conformitate cu anunţul anterior al lui von der Leyen.

Administraţia SUA a declarat oficialilor UE, în luna martie, că nu va permite în curând expedierea către UE a vaccinurilor AstraZeneca produse în Statele Unite, au declarat oficialii UE pentru Reuters.

Noile reguli, care vor intra în vigoare imediat după publicarea în jurnalul oficial al UE, vor întări şi controalele pentru a se asigura că blocarea exporturilor nu este evitată folosind ţări terţe, a spus oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.