Raiffeisen Bank, a cincea cea mai mare bancă din România, a înregistrat în 2020 un profit net de 644 milioane lei, în scădere cu 17% faţă de 2019, în timp ce veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 1%, la 1,7 miliarde lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca a aprobat noi împrumuturi de 2,9 miliarde euro în 2020.

De asemenea, Grupul Raiffeisen a raportat pentru anul trecut un profit net de 637 milioane lei, în scădere cu 24% faţă de 2019, iar veniturile nete din dobânzi au scăzut cu 1%, la 1,75 miliarde lei.

"Grupul a raportat un profit net de 637 milioane lei, în scădere cu 24% comparativ cu anul anterior. Scăderea este cauzată de contextul economic deteriorat de pandemia de Covid-19. În cursul anului 2020, principalele noastre preocupări au fost să asigurăm continuitatea activităţii, concentrarea asupra sănătăţii şi siguranţei angajaţilor şi clienţilor noştri", arată raportul băncii.

Baza de clienţi s-a menţinut în 2020 la circa 2,2 milioane clienţi. Raiffeisen Bank avea la finalul lui 2020 o reţea de 333 unităţi, apoximativ 23.000 terminale EPOS şi peste 1.100 de ATM-uri.

Perspective pentru 2021

Reprezentanţii Raiffeisen Bank se aşteaptă ca procesul de recuperare economică început în 2020 să continue în 2021 şi să se accentueze pe măsură ce procesul de vaccinare a populaţiei avansează în România şi la nivel global.

"Creşterea gradului de imunizare a populaţiei la noul coronavirus ar trebui să permită reluarea la o scară mult mai largă a activităţii în sectoarele care furnizează servicii caracterizate prin contact social intensiv (ospitalitate, turism, servicii recreaţionale şi culturale). Creşterea economică ar trebui să fie susţinută în 2021 şi de prelungirea măsurilor guvernamentale de sprijin a populaţiei şi companiilor, de creşterea absorbţiei fondurilor europene şi de iniţierea programelor de investiţii finanţate din programul Generaţia Viitoare UE. De asemenea, creşterea exporturilor ar trebui să fie susţinută de accelerarea cererii externe. Ne aşteptăm ca producţia agricolă să revină la nivelul normal după contracţia amplă din 2020 generată de seceta severă, sectorul agricol având astfel o contribuţie pozitivă însemnată la creşterea economică din 2021. În momentul de faţă estimăm o creştere a PIB real de 5,2% în anul 2021 faţă de anul 2020", relevă raportul băncii.

Documentul arată că 2021 ar trebui să marcheze şi debutul procesului de consolidare fiscală, proces care ar trebui să fie unul gradual şi de durată.

"Guvernul a aprobat deja o serie de măsuri care vizează limitarea avansului cheltuielilor publice în anul 2021 (de exemplu, îngheţarea salariilor şi stimulentelor din sectorul public la nivelul de la sfârşitul anului 2020). De asemenea, Guvernul intenţionează ca în 2021 să nu mai majoreze nici pensiile. În aceste condiţii, considerăm că deficitul bugetului public s-ar putea reduce către 7% din PIB în 2021", spun reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Aceştia mai arată că ratele dobânzii din piaţa monetară ar putea să mai înregistreze unele scăderi, apropiindu-se mai mult de nivelul ratei dobânzii de politică monetară. Nivelul redus al dobânzilor la lei este un factor suplimentar care ar trebui să susţină creşterea economică în 2021.

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.