Medicul Alexandru Gâdea, liderul sindicatului "Salus" din Spitalul C.F Witting a relatat pentru News.ro situaţia din secţia de ATI a unităţii sanitare. Practic, acolo există 16 paturi ultraperformante de ATI care stau nefolosite încă din data de 15 ianuarie 2021 pentru că nu există personal medical care să le folosească. În tot acest timp scurs din data de 15 ianuarie, nu au fost detaşaţi aici medici de ATI, spune medicul, chiar dacă secţia de ATI Covid are nevoie de un normativ crescut de personal. Ministerul Transporturilor, în a cărui subordine se află unitatea medicală, a anunţat că, împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lucrează deja, de mai multe zile, pentru găsirea unei soluţii de operaţionalizare a secţiei ATI de la Spitalul Witting. Măsurile vizate se referă atât la infrastructura existentă, cât mai ales la asigurarea personalului necesar. ”Mai precis, este vorba de detaşarea de medici specialişti pentru a deservi această infrastructură spitalicească. Demersurile continuă şi se vor finaliza în cel mai scurt timp. Efortul naţional de suplimentare a numărului de paturi ATI, în contextul epidemiologic, este o prioritate pentru întregul sector public din România”, a explicat Ministerul Transporturilor după difuzarea materialului News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Lider de sindicat: "Paturile de ATI nu pot funcţiona băgate în priză, ca şi cum ar fi un fierbător sau o maşină de spălat, ele trebuie deservite de personal medical, de doctori pe care Spitalul Witting nu i-a avut niciodată!"
 
"Spitalul Witting a devenit spital suport Covid pe 24 iulie 2020. Autorizaţia sanitară de funcţionare, deci pe spital suport Covid, a fost obţinută ulterior funcţionării spitalului ca spital suport Covid, deci să trateze numai pacienţi infectaţi covid a fost obţinută pe 19 august 2020. Acolo scria clar că Spitalul Witting trebuie să aibă funcţionale 6 paturi de ATI. Aceste paturi nu au funcţionat decât începând cu 3 octombrie 2020, ca urmare a eforturilor pe care le-au făcut câţiva doctori de la spitalul Witting. Cu chiu cu vai, s-a putut funcţionaliza secţia de ATI, sunt documente oficiale, la 3 octombrie 2020 cu 6 paturi de ATI, ulterior cu 8 paturi. 
Totuşi, managerul şi DSP-ul fac o nouă autorizaţie sanitară de funcţionare pe 22 octombrie, în care spitalul, din punctul de vedere al ATI-ului, trebuia să funcţioneze cu 16 paturi de ATI. Care este problema acestor 16 paturi?  Acesta este numărul de paturi pe care Spitalul Witting îl avea dinainte de a deveni suport Covid şi care a primit în iunie 2020 o investiţie formidabilă de peste 2 milioane de euro, în sensul că toate au fost înnoite, dotate cu 16 ventilatoare, 16 work flow - uri, în ideea că o să-l pună ca spital suport Covid. 
 
Din 15 ianuarie, nu a mai funcţionat niciunul. De ce? Pentru că paturile de ATI nu pot funcţiona băgate în priză, ca şi cum ar fi un fierbător, o maşină de spălat, ele trebuie întreţinute şi deservite de persoanl medical, de doctori, pe care Spitalul Witting nu i-a avut niciodată. Are doar 3 doctori angajaţi la ATI, dintre care doar 2 apţi, iar al treilea este apt condiţionat. Paturile de ATI în Witting pot funcţiona doar prin detaşare de 5-6 medici, ca să poată să funcţioneze paturi de ATI Covid. 
 
Pentru paturile de ATI care nu erau Covid, erau suficienţi 3 doctori. Pentru operaţiile care se făceau aici, înainte erau suficienţi trei medici de ATI, dar pentru paturile Covid sunt necesari mult mai mulţi medici anestezişti, cel puţin 6, 7, pentru 6, 7 paturi, sunt alte normative de personal. Din 15 ianuarie, nu a mai funcţionat niciun pat de ATI pentru că aceste detaşări de doctori ATI-şti nu au mai fost făcute în Spitalul Witting. 
 
Dacă nu poţi să faci secţie Covid cu niciun pat, trebuie să reînoieşti autorizaţia, să spui că nu am cu ce, o autorizaţie în care să nu mai fie paturi de ATI, s-a mers pe burtă, în care autorizaţia nu concordă cu realitatea, iar acum, când situaţia generală impune necesitatea unor paturi noi de ATI, nu există personal", a declarat într-un interviu acordat News.ro, medicul Alexandru Gâdea. 
 
 
Dr. Dana Drăgoescu, directorul medical al Spitalului CF Witting spune că a făcut adrese de mai multe ori pentru redeschiderea secţiei de ATI Covid şi explică faptul că sunt şanse să fie aici detaşaţi medici chiar peste două zile.
 
"S-au făcut adrese către DSU şi DSP în vederea deschiderii, secţia este dotată cu toată aparatura, nu avem personal, înţeleg că va fi detaşat personal începând de joi. Solicitările s-au făcut în mod repetat, solicitări pentru detaşare de personal", a declarat pentru News.ro medicul Dana Drăgoescu, directorul medical al unităţii medicale.
 
 
 
Dr. Laurenţiu Ungurianu, medic primar de chirurgie generală la Spitalul C.F. Witting, spune că detaşările medicilor au scăzut treptat şi s-a ajuns într-un final la o lipsă totală de specialişti pentru această secţie. Specialistul explică şi faptul că a existat chiar un memoriu către autorităţile din sănătate pentru existenţa circuitelor Covid şi non Covid în unitatea sanitară. Dr. Ungureanu: "Rămânem cu aparatură de milioane de euro achiziţionată, medicii noştri sunt detaşaţi prin diverse alte locuri"
 
"Şi pentru mine este un mare semn de întrebare de ce aceste paturi nu sunt funcţionale, de ce această achiziţie s-a făcut dacă nu există personal, de ce totuşi după ce s-a făcut nu a fost adus personalul necesar, de ce totuşi în continuare s-a putut deschide după o intervenţie la nivelul prim-ministrului, cu detaşări, detaşările au scăzut progresiv din lună în lună până când nu au mai fost şi în 15 ianuarie secţia s-a închis. 
 
La acest moment, atât secţia de ATI cât şi secţia de chirurgie şi blocul operator - care nu au fost deschise niciodată de când spitalul este în Covid, cu excepţia celor trei luni şi jumătate cât a fost deschisă secţia ATI  - sunt şi acum închise, în ciuda unui aviz de la DSP care prevede că există o secţie de ATI cu 16 locuri la spitalul Witting, în ciuda faptului că există un  memoriu prin care secţia de chirurgie şi blocul operator pot fi redeschise, dar nu s-a reuşit un control adecvat la faţa locului al membrilor DSP care să avizeze aceste circuite. În ciuda faptului că a mai existat un  memoriu, această secţie nu s-a dorit nicicum a fi operaţionalizată, memoriul a prevăzut o structură mixtă a spitalului, Covid/non Covid, nu a fost avizată de DSP, toată documentaţia a rămas la Ministerul Sănătăţii. 
 
Având în vedere că paturile de ATI nu mai ajung, devin insuficiente, în ciuda faptului că s-a putut funcţionaliza într-un anumit timp, rămânem în continuare cu aceste paturi nefuncţionale, aparatură de milioane de euro achiziţionată, medicii noştri sunt detaşaţi prin diverse alte locuri, caravane mobile, la Matei Balş, în condiţiile în care am putea avea o asistenţă net superioară din punctul de vedere al calităţii în această secţie bine dotată, modernizată, avem şi radiologie, şi laborator de microbiologie", a declarat pentru News.ro medicul Ungurianu. 
 
Până la publicarea acestui material reprezentanţii DSU şi DSP nu au oferit News.ro un punct de vedere legat de situaţia din secţia de ATI Covid a Spitalului CF Witting din Capitală. Unitatea sanitară a fost desemnată suport Covid la sfârşitul lunii iulie a anului trecut. Spitalul se află în subordinea Ministerului Transporturilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.