Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii propune revocarea din funcţie a şefului Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru. Discuţia a fost lansată de procurorul Cristian Ban care a invocat cinci motive principale, între care raportul de activitate al instituţiei şi ”campania de hărţuire” a DNA. ”Eu personal mă aşteptam din partea inspectorului şef să îşi prezinte demisia de onoare, ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a eclarat Cristian Ban.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori a CSM a avut, pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, discutarea Adresei Inspecţiei Judiciare privind stadiul controlului dispus prin Hotărârea nr.91/28.01.2020 a Secţiei pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii (20-2071/2020).

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea comisiei formate conform art.67 alin.5 raportat la alin.31 din Legea nr.217/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu propunerea de analizare a revocării din funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare a domnului judecător Lucian Netejoru”, a transmis CSM.

Discuţia a fost lansată de procurorul Cristian Ban care a invocat cinci motive principale pentru revocarea din funcţie, între care raportul de activitate al instituţiei şi ”campania de hărţuire” a DNA. 

”În primul rând, am în vedere 5 motive principale. Primul motiv este cel care rezultă în mod clar din rapoartele de activitate, şi în special din ultimul raport de bilanţ, cel aferent anului 2020. Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată a ceea ce a însemnat activitatea IJ în ultimii 4 ani, 2017 – 2020, şi am constatat că în această perioadă au fost înaintate 50 de acţiuni disciplinare. Dintre acestea, nu mai puţin de 18 acţiuni disciplinare au fost respinse şi 10 au fost anulate de către secţie pentru procurori în materie disciplnară. Într-un procent de 90 la sută fiind menţinute la ICCJ. (…) În anul 2020 s-a ajuns la un record istoric negativ în ceea ce priveşte acţiunile admise de către Secţia pentru procurori. În anul 2020, o singura acţiune disciplinară a fost admisă, 6 respinse ca neîntemeiate, iar 7 au fost anulate pentru nerespectarea procedurilor legale în materie. (…) Eu personal mă aşteptam din partea inspectorului şef să îşi prezinte demisia de onoare, ori acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat Cristian Ban. 

Propunerea de revocare a fost adoptată în unanimitate.

Netejoru a fost validat în funcţia de şef al Inspecţiei Judiciare, în martie 2019, pentru un nou mandat.

El a fost singuru candidat, orbţinând 100 de puncte la concurs.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.