Casa Memorială „Anton Pann” din Bucureşti a fost redeschisă publicului marţi, potrivit Muzeului Naţional al Literaturii Române de care aparţine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Povestea vieţii scriitorului este spusă într-un mod inedit - prin cele mai frumoase ilustraţii de carte realizate de artişti români faimoşi, instalaţii interactive şi animaţii, 23 de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale şi instrumentale, laice şi religioase compuse de Anton Pann. Toate se regăsesc în prima expoziţie permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor şi a vremurilor în care a trăit şi a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecţii Constantin Goagea şi Justin Baroncea.

Casa, prima şi singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanţă de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuinţa are o curte largă, în care proprietarul şi-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediţie a capodoperei sale, „Povestea vorbii”, apoi „Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea”, cealaltă creaţie de vârf semnată de autor, precum şi „O şezătoare la ţară” şi „Călătoria lui Moş Albu”.

Intrată în patrimoniul MNLR în urmă cu un an, Casa Memorială „Anton Pann” din strada Anton Pann 20 poate fi vizitată, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Având în vedere contextul sanitar, este recomandat ca vizita să fie programată fie la adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro, fie la numărul de telefon 0731003022.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.