Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni declaraţii ”ciudate” ale comisarului european însărcinat cu piaţa internă Thierry Breton, care a declarat că Uniunea Europeană (UE) nu are nevoie de vaccinul rusesc împotriva Covid-19 Sputnik V, şi a promis să se vaccineze marţi, după ce peste două milioane de ruşi s-au vaccinat cu a doua doză, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu obligăm penimeni să facă ceva (...), dar ne întrebăm ce interese apără aceşti oameni - ale întreprinderilor farmaceutice sau ale cetăţenilor europeni?”, a tunat Putin într-o reuniune, transmisă în direct de televiziuni.

Putin a denunţat luni poziţia ”conflictuală” a UE faţă de Rusia, într-o convorbire la telefon cu preşedintele Consiliului European Charles Michel, cu câteva zile înaintea unui summit UE/.

”Vladimir Putin a apreciat că situaţia relaţiilor Rusiei cu UE nu este satisfăcătoare din cauza poziţiei neconstructive şi uneori conflictuale a partenerilor euroeni”, a anunţat într-un comunicat Kremlinul, înaintea acestui summit al Celor 27 în cadrul căruia urmează să fie validate noi sancţiuni impuse Rusiei.

Un summit UE, în care urmează să fie validate noi sancţiuniimpuse Rusei, urmează să aibă loc joi şi vineri, prin veodoconferinţă.

”De partea rusă, s-a subliniat voinţa de a se restabili un format de cooperare depolitizat cu UE”, anunţă Kremlinul.

Cei doi lideri au vorbit despre vaccinul rusesc împotriva covid-19 Sputnik V şi despre eventuala folosire a acestuia în UE, dar şi despre Eăzboiul din Ucraina, situaţia din Belarus, unde puterea a reprimat o vastă contestare.

UE şi Rusia se află în dezacord în toate aceste subiecte.

EMA, ÎN RUSIA ÎN APRILIE

Pe de altă parte, reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) urmează să efectueze o vizită în Rusia la 10 aprilie, a anunţat ministrul rus al Sănătăţii Mihail Muraşko.

EMA a început în urmă cu câteva zile o examinare continuă a Sputnik V - pe care trei state membe UE, şi anume Ungaria, Slovacia şi Cehia l-au aprobat deja.

Putin a anunţat că Rusia a semnat contracte cu privire la furnizarea vaccinului Sputnik V unui număr de 700 de milioane de persoane în lume.

În Rusia, doar 4,3 milioane de persoane au fost vaccinate până în prezent, dintr-o populaţie de 145 de milioane de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.