Pictoriţa centenară Valentina Rusu Ciobanu revine la Bucureşti cu o expoziţie alcătuită din lucrări recuperate şi restaurate care va fi deschisă, pe 25 martie, la Arbor.art.room.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Intitulată „#RECUPERAT #RESTAURAT”, expoziţia pictoriţei basarabene cuprinde opere recuperate şi restaurate de Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor.

În lunile octombrie şi noiembrie 2020, ea s-a bucurat de primele două expoziţii personale la Bucureşti, organizate de Asociaţia pentru cultură şi arte Arbor, parte din proiectul „Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naştere”, realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului Bucureşti, Fundaţia Santavinere din Chişinău şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.

În cadrul proiectului, care prevedea inclusiv inventarierea şi digitalizarea atelierului artistei, au fost recuperate mai multe lucrări artistice, printre care unele considerate pierdute. Din cauza condiţiilor neprielnice de conservare din atelierul artistei, o încăpere neîncălzită şi neaerisită, care a suferit cel puţin o inundaţie, multe lucrări au fost găsite într-o stare gravă, care necesită restaurare urgentă. Deşi neprevăzut de proiect, Arbor a decis salvarea a trei dintre lucrări, prin restaurarea acestora la Bucureşti, pentru a le oferi posibilitatea de a li se spune povestea şi a-şi întâlni, în sfârşit, publicul.

Pânzele restaurate au fost realizate în prima parte a anilor ’60, într-o perioadă când artistei i-a fost recunoscut talentul şi importanţa prezenţei sale pe eşichierul artistic, dar în care continua să fie persecutată şi intimidată de autorităţile comuniste ale Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti. Este vorba şi despre o perioadă când artista a trecut de la pictura tematico-narativă, realizată în maniera a là prima, spre pictura monumentală şi de factură naivă. Aceste noi tendinţe au fost însă aspru criticate la Chişinău, fiind considerate tendinţe formaliste. Prin urmare, Valentina Rusu Ciobanu a devenit un pictor marginalizat, care a suferit intimidări din partea autorităţilor.

Lucrările de restaurare au fost realizate de Horaţiu Cristian Costin, în perioada septembrie 2020 – martie 2021.

Pânzele restaurate sunt: „Autoportret” (1963), „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea şi Vasile Zagorschi şi al cântăreţei Valentina Saviţcaia” (1963) şi „Bărbat în câmp” (1963-1964). Lucrările aveau deformări pronunţate ale suportului de pânză, cu rupturi şi sfâşieri produse de muchiile vechiului şasiu şi cu multiple desprinderi ale stratului de pictură, inclusiv cauzate de umiditatea excesivă la care unele lucrări au fost supuse. Restaurarea s-a realizat conform normelor muzeale, iar în prezent lucrărilor li s-au redat calităţile estetice iniţiale, picturile fiind aduse aproape de stadiul acestora iniţial, cel din 1963-1964.

Asociaţia Arbor îşi doreşte să recupereze încă o lucrare a Valentinei Rusu Ciobanu, un portret al artistului Glebus Sainciuc, soţul pictoriţei, realizat de artistă în anii ’50. Pentru aceasta, asociaţia face din nou apel la susţinătorii săi şi ai Valentinei Rusu Ciobanu, printr-un anunţ care urmează să fie făcut în curând.

Expoziţia de la Bucureşti va putea fi vizitată până pe 28 martie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.