Un tribunal militar de la Moscova a respins luni o plângere a opozantului politic încarcerat Aleksei Navalnîi prin care-i acuză de ”inacţiune” pe anchetatori, care au refuzat să deschidă o anchetă după presupusa sa otrăvire cu un agent neurotoxic militar de tip noviciok anul trecut în Siberia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O purtătoare de cuvânt a Tribunalului Militar 235 al Garnizoanei Moscova a confirmat AFP că plângerea principalului opozant al Kremlinului, care ispăşeşte o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-o colonie penitenciară, a fost respinsă.

Navalnîi nu a fost prezent la audiere şi a refuzat să participe prin videoconferinţă.

Opozantul le reproşează anchetatorilor faptul că nu au deschis o anchetă cu privire la otrăvirea sa la Tomsk, la 20 august.

Victimă a unei substanţe identificate de laboratoare europene ca fiind noviciok, un agent neurotoxic militar pus la punct în epoca sovirtică, Navalnîi s-a aflat mai multe săptămâni în comă în Rusia şi apii în Germania, de unde a revenit în ianuarie, când a fost arestat imediat.

Condamnat într-un dosar de fraudă din 2014, pe care-l denunţă drept un caz politic, el este vizat de multiple alte proceduri judiciare.

Navalnîi acuză serviciile ruse de securitate FSB că se află la originea otrăvirii sale, la ordinul lui Vladimir Putin.

Poliţia rusă a lansat în august un ”examen preliminar” după spitalizarea lui Navalnîi, a inspectat locurile pe unde a trecut şi a interogat martori.

Însă ea a apreciat că niciun element nu permite să se spună că s-a comis vreo ”infracţiune”.

Iar nicio analiză rusească nu a evidenţiat, potrivit autorităţilor, vreo substanţă toxică în organismul său.

Rusia respinge îndemnuri ale Occidentului la o anchetă, apreciind, prin diverse versiuni, că Aleksei Navalnîi nu a fost otrăvit şi acuzând servicii secrete străine sau igiena personală a opozantului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.