Argentina şi Regatul Unit au cerut Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) aă ajute la identificarea militarilor argentinieni ucişi în Războiul Malvinelor (Falkland), înhumaţi în cimitirul din Darwin, în acest arhipelag britanic, revendicat de către Argentina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un acord semnat la Geneva de către CICR şi cele două guverne prevede lansarea unui al doilea proiect în acest sens, în urma unui prim proiect, în 2012, care a permis identificarea în 2017 şi 2018 a rămăşiţăelor a 115 dintre cei 122 de militari exhumaţi din acest cimitir.

În urma Războiului Malvinelor - care a durat 74 de zile după invazia arhipelagului de către trupe argentiniene, în timpul dictaturii militare a lui Leopoldo Galtieri, în 1962 - 237 de morminte au fost descoperite la Darwin, dintre care 122 purtau inscripţia ”soldat argentinian cunoscut numai de Dumnezeu”.

Operaţiuni de exhumare şi cercetări ar putea începe în august, potrivit Ministerului argentinian de Externe.

Războiul Malvinelor s-a soldat cu 648 de morţi în rândul argentinienilor şi 255 în rândul britanicilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.