Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, afirmă că, în ceea ce-l priveşte, dosarul violenţelor din 10 august din Piaţa Victoriei nu este închis, el afirmând că sutele de victime care au depus plângeri în acest sens nu au primit oficial înştiinţări privind clasarea, ca să le poată contesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Din punctul meu de vedere, nu e închis Dosarul 10 august. (...) Acea soluţie de clasare faţă de comandanţi din Jandarmerie nu a fost comunicată către toţi cei care au făcut sesizări penale, şi erau peste 700 de persoane vătămate. Acea ordonanţă a trebui comunicată, iar de la data comunicării să poată formula plângere împotriva acestei ordonanţe de clasare. Au dreptul ăsta, de la lege, pentru ei e destul de greu de spus că a existat un proces echitabil, din moment ce nu au fost anunţaţi oficial şi nu au avut posibilitatea să conteste. E o chestiune juridică, pentru mine nu e închis Dosarul 10 august şi vom vedea ce va spune chiar justiţia”, a afirmat, joi seară, la Digi 24, Stelian Ion.

În ceea ce priveşte competenţa procurorului de caz de la DIICOT, ministrul spune că nu se poate pronunţa asupra competenţei acestuia, pentru că nu a văzut dosarul.

„Eu am discutat nu doar de Dosarul 10 august, am discutat la modul general aceste chestiuni legate de competenţă, de trimiterea unui dosar de la un parchet la altul, de nesocotirea principiului specializării – e foarte importat să ai procurori specializaţi pe anumite zone (...) – astfel poţi avea calitate în actul de justiţie”, a explicat Stelian Ion.

În ceea ce priveşte o suspiciune de sustragere a unor probe din dosar, ministrul susţine că „în orice dosar, dacă nu îţi asiguri probele, dacă nu administrezi probele cât mai repede posibil,  cu cât trece mai multă vreme e posibil să dispară aceste probe, de aceea este foarte importat să te mişti repede”.

 „Cauza nu s-a oprit aici, ea continuă, raportat cel puţin la presupusele fapte săvârşite de unii civili care aveau anumite funcţii în acea perioadă, raportat la faptele săvârşite de cei care au exercitat în mod direct violenţe asupra manifestanţilor. Deci ancheta continuă”, a adăugat el.

Cererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august a fost respinsă, în 2 martie, de Tribunalul Bucureşti. Decizia este definitivă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.