Profesorul Alexandru Rafila consideră „corectă” decizia autorităţilor române de a nu opri vaccinarea cu serul AstraZeneca şi crede că statele europene vor relua campania de imunizare cu vaccinul companiei suedeze. Rafila afirmă că „de-a lungul timpului au existat astfel de asocieri între un deces şi administrarea unui vaccin, dar aceste riscuri există pentru orice medicament, ele sunt cunoscute”, dar că acum se vorbeşte atât de mult despre acest aspect pentru că un număr mare de oameni foloseşte un ser într-un timp scurt.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Această legătură (între vaccin şi deces – n.r.) poate exista la orice vaccin, nu numai la vaccinul AstraZeneca şi nu neapărat la vaccinurile împotriva noului coronavirus. De-a lungul timpului au existat astfel de asocieri între un deces şi administrarea unui vaccin, dar aceste riscuri există pentru orice medicament, ele sunt cunoscute, semnalate. De exemplu, au existat astfel de situaţii la aspirină, ele nu pot fi excluse, important este care este frecvenţa cu care ele apar. Dacă apar astfel de situaţii la un milion sau la două milioane de doze, sigur, e o situaţie tragică pentru persoana care este subiectul unui astfel de incident, dar asta nu înseamnă practic că produsul nu este sigur. Balanţa trebuie să fie net în favoarea beneficiilor, aici nu e vorba de o balanţă în care sunt ceva mai multe beneficii decât riscuri”, a afirmat Alexandru Rafila, joi seară, la Realitatea Plus.

El cataloghează drept bună decizia autorităţilor române de a nu suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca, precizând că semnalele de alarmă apărute în urma unor cazuri „sperie pe toată lumea, nu numai pe români”.

„Acum e discuţia despre acest vaccin, că se încearcă oprirea pandemiei. Lucrurile acestea se întâmplă cu orice medicament, dar ele nu se discută pentru că au intrat în obişnuinţă, folosim de ani de zile, de zeci de ani anumite medicamente. Ele produc astfel de reacţii, câteodată produc şi decese. Dar lucrurile astea nu se discută. Acum se discută pentru că multă lume va fi vaccinată într-un timp scurt şi atunci apar discuţiile. Trebuie să ne uităm foarte serios care sunt consecinţele administrării acestor 17 milioane de doze de vaccin. În România nu am văzut probleme legate de accidente de coagulare legate de vaccin. Decizia autorităţilor române de a continua campania s-a bazat pe ceea ce s-a întâmplat în România şi cred că a fost corectă decizia de continuare a vaccinării. Eu cred că şi celelalte state vor ţine cont de recomandarea Agenţiei Europene a Medicamentului şi vor relua vaccinarea”, a mai declarat Rafila.

Acesta a adăugat că şi „cele mai banale activităţi” ale omului comportă riscuri.

Alexandru Rafila a menţionat că încurajează pe toată lumea care prezintă reacţii adverse să le raporteze Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) stabileşte că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.