Preşedintele Tanzaniei John Magufuli, în vârstă de 61 de ani, a încetat din viaţă la un spital din Dar es Salaam, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţul a fost făcut miercuri, la televiziunea de stat, de către vicepreşedintele Samia Sulhu Hassan.

Preşedintele Tanzaniei a decedat din cauza unor complicaţii cardiace, la un spital din Dar es Salaam.

Magufuli nu a mai fost văzut în public de peste două săptămâni şi au circulat zvonurl legate de starea sa precară de sănătate.

Politicienii din opoziţie anunţau la începutul acestei săptămâni că el s-ar fi îmbolnăvit de COVID-19, dar această informaţie nu a fost confirmată.

Vicepreşedintele Samia Sulhu Hassan a anunţat că vor fi 14 zile de doliu naţional, iar drapelele vor fi coborâte în bernă.

Născut în Chato, nord-vestul Tanzaniei, în 1959, John Magufuli a studiat Matematica şi Chimia la Universitatea din Dar es Salaam şi a şi predat ambele materii. În 1995 a fost ales membru al Parlamentului, a devenit ministru în 2000, a fost ales preşedinte în 2015 şi reales pentru un nou mandat în 2020.

I s-a spus ”Buldozerul” pentru că, în calitate de ministru al lucrărilor publice, a coordonat un program pentru construirea de drumuri, iar ulterior a fost elogiat pentru atitudinea sa anticorupţie şi pentru faptul că a dezaprobat risipa d ebani.

El a fost un contestatar al pandemiei, afirmând că ”COVID e diavolul”.

Odată cu declanşarea pandemiei, el nu a fost de acord ca oamenii să stea în case, susţinând ca ei să meargă în biserici şi să se roage.

Din iunie 2020, când a declarat ţara ”liberă de COVID-19”, preşedintele, alături de alţi oficiali guvernamentali, a ironizat eficienţa măştilor, a pus la îndoială rigoarea testelor, şi a glumit pe seama statelor învecinate care au luat măsuri pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.

În mai 2020, el afirma că kiturile de teste pentru coronavirus folosite în Tanzania dau rezultate eronate, precizând că au avut rezultat pozitiv eşantioane de la o capră şi de la un fruct pawpaw.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.