Ministrul Economiei Claudiu Năsui îşi prezintă miercuri, într-o postare pe Facebook, proiectul referitor la Registrul lucrătorilor cu Securitatea, care prevede că autorităţile şi instituţiile au dreptul de a fi informate în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii a rudelor de până la gradul al III-lea pentru persoanele care ocupă funcţii şi demnităţi precum preşedintele României, parlamentar, membru al Guvernului, Avocatul Poporului şi primar. De asemenea, Năsui face publice şi sentinţele de condamnare la închisoare a tătălui său şi a bunicii sale, în replică la acuzaţiile PSD privind legăturile familiei sale cu Securitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Claudiu Năsui a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că prin proiectul de lege pe care l-a iniţiat vom putea vedea toate rudele de până la gradul 3 ale securiştilor care sunt acum în politică. 
“Hai să vedem toţi securiştii. Absolut toţi care, apropo, primesc şi pensie specială acum pentru marile servicii aduse statului. Şi nu doar atât. Hai să vedem toate rudele de până la gradul 3 ale securiştilor care sunt acum în politică (parlamentari, primari, funcţii alese, etc.). Măcar la 31 de ani de la revoluţie, să aflăm şi noi cine au fost securiştii şi cine le sunt rudele care dominat politica timp de atâţia ani”, a declarat Claudiu Năsui.
El a depus în Parlament un proiect de lege pentru înfiinţarea unui Registru public al lucrătorilor cu Securitatea.
În document se precizează:  “Ordonanţa de urgenţă nr.24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.182 din 10 martie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se completează după cum urmează: 
La articolul 3, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (2) – (4), cu următorul cuprins: 
(2) Pentru a asigura dreptul de acces la informaţii de interes public, orice cetăţean român, precum şi presa scrisă şi audiovizuală, partidele politice, organizaţiile neguvernamentale legal constituite, autorităţile şi instituţiile publice au dreptul de a fi informate, la cerere, în legătură cu existenţa sau inexistenţa calităţii de lucrător al Securităţii, în sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, a rudelor de până la gradul al III-lea ale persoanelor care ocupă următoarele demnităţi sau funcţii: Preşedintele României, deputat sau senator în Parlamentul României, membru în Parlamentul European, membru al Guvernului, Avocatul Poporului, primar”, se arată în proiectul lui Claudiu Năsui.
Documentul mai menţionează că Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii publică pe pagina proprie de internet un registru public al tuturor lucrătorilor Securităţii. De asemenea, Registrul public permite interogarea după nume, şi, dacă este cazul, după următoarele criterii: funcţia sau demnitarea pe care o ocupă sau au ocupat-o, în cazul demnităţilor şi funcţiiloe prevăzute la alineatul 1; legătura de rudenie de până la gradul al IIIl-lea cu persoanele care ocupă sau au ocupat demnităţile sau funcţiile prevăzute la alineatul (2);
 
Claudiu Năsui a prezentat miercuri, pe pagina sa de Facebook şi sentinţele de condamnare la închisoare de către Securitate a tatălui său şi a bunicii sale. 
“Tatăl meu nu doar că nu a fost securist, dar a fost condamnat la închisoare de către securitate. Iar bunica mea a făcut închisoare la Sighet pentru că a ajutat partizanii anti-comunişti care făceau rezistenţă tocmai contra securităţii. Prima, sentinţa de condamnare la 7 ani de închisoare a tatălui meu pentru infracţiunea de ”refuz de înapoiere în ţară”. Decizia pronunţată, culmea ironiei, de căpitanul de securitate Doru Viorel Ursu, devenit, după revoluţie, ministru de interne în guvernul Ion Iliescu – Petre Roman”, a precizat ministrul Economiei. 
El a precizat că bunica sa a fost condamnată în 1949 pentru că a ajutat rezistenţa anti-comunistă din nordul ţării. 
“A doua, sentinţa de condamnare la 5 ani de închisoare a bunicii mele, în 1949, pentru ”uneltirea contra ordinii sociale”. Adică pentru că a ajutat rezistenţa anti-comunistă din nordul ţării. Nu vă mai spun cine conducea represiunea comunistă în perioada aceea în nordul ţării. Minciunile la adresa familiei mele au ajuns prea departe. De aceea am depus la senat un proiect de lege prin care să facem un registru cu toţi securiştii din decembrie 1989”, a explicat Claudiu Năsui. 
 
Liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a declarat marţi în Plenul Senatului că Năsui riscă cu acest proiect. 
“Moţiunea e din partea grupului PSD. Domnul Năsui a făcut referire la mine. Nu am zis cu aplomb. Zic cu aplomb acum - Fără securişti în funcţii publice. Probabil că atât de bine informat cum sunteţi, v-aţi informat dacă riscaţi ceva. Eu vă spun că riscaţi. Cred că riscaţi foarte mult. Şi în al doilea rând aş vrea să îi aduc aminte şefului dumneavoastră de partid care vroia – Fără penali în funcţii publice şi a constatat brusc, ajungând la guvernare şi auzind voci, că deja corupţia a devenit un lucru marginal. Hai să vedem unde ajungem şi cu securiştii”, a declarat Romaşcanu în plenul Senatului.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.