Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney a declarat, sâmbătă, că Marea Britanie demonstrează ”un naţionalism pervers” încercând să încheie un acord comercial cu State Unite înaintea Uniunii Europene şi s-a întrebat dacă poate fi un partener de încredere, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această idee că Marea Britanie poate ajunge prima acoloi este o gândire îngustă, sincer. Este un naţionalism pervers când Marea Britanie şi UE ar trebui să lucreze împreună ca parteneri ", a spus el într-un interviu pentru ziarul The Times.

Coveney a susţinut că Marea Britanie colaborează cu UE şi Canada pentru a ajunge la un acord comercial comun cu Statele Unite, deşi UE nu are în prezent planuri pentru un acord comercial major cu SUA. De asemenea, el s-a întrebat ce încredere se poate avea în Marea Britanie, în urma planurilor sale de a amâna unilateral impunerea controalelor prevăzute în acordul pentru Brexit asupra unor produse alimentare care călătoresc din Anglia, Scoţia sau Ţara Galilor în Irlanda de Nord.

"A consolidat o mulţime de îndoieli la Bruxelles cu privire la faptul dacă acesta este sau nu un guvern britanic pe care ne putem baza pentru a fi un partener de încredere atunci când vine vorba de implementarea a ceea ce a fost deja convenit", a spus el.

Primul ministru Boris Johnson consideră că abilitatea de a încheia acorduri comerciale este unul dintre principalele beneficii ale Brexitului şi consideră că un acord cu Statele Unite este un mare premiu potenţial.

Relaţiile dintre Londra şi Dublin s-au deteriorat de când Marea Britanie a votat în 2016 părăsirea Uniunii Europene. Aranjamentele comerciale din provincia britanică Irlanda de Nord s-au dovedit a fi un punct de aderenţă deosebit.

Într-un interviu separat cu ziarul News Letter al Irlandei de Nord, secretarul britanic al Irlandei de Nord, Brandon Lewis, a indicat că ”perioadele de graţie” pentru controalele alimentelor ar trebui prelungite la nesfârşit până la încheierea unui nou acord pe termen lung.

”Poziţia mea şi poziţia guvernului în ceea ce priveşte perioada de graţie pe care o avem în acest moment pentru carnea refrigerată nu este că la sfârşitul perioadei de graţie să existe o limită strictă; utilizăm perioada de graţie pentru a obţine o soluţie permanentă pentru a ne asigura că aceste produse pot continua să fie livrate ”, a spus Lewis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.