Oraşul Minneapolis va plăti 27 de milioane de dolari pentru închiderea unui proces intentat de familia lui George Floyd, care a murit în custodia poliţiei, un caz care a dus la declanşarea unor proteste la nivel naţional în Statele Unite din cauza injustiţiei rasiale şi a brutalităţii poliţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Jacob Frey şi alţi oficiali aleşi şi membri ai familiei Floyd au participat vineri după-amiază la o conferinţă de presă pentru a vorbi despre acest acord, potrivit primăriei.

Floyd, un afro-american în vîrstă de 46 de ani, a murit în luna mai a anului trecut, în timp ce poliţistul Derek Chauvin l-a presat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute. Cererile de ajutor din partea lui Flooud au fost înregistrate video de un trecător, iar difuzarea imaginilor a dus la declanşarea protestelor naţionale.

Sora lui Floyd, Bridgett Floyd, a afirmat într-un comunicat că ea şi familia ei sunt ”mulţumiţi că această parte a acestui drum tragic în căutarea dreptăţii pentru fratele meu a fost rezolvată. În timp ce inimule noastre sunt zdrobite, avem consolarea că chiar şi în moarte George Flloyd a arătat lumii cum trebuie să trăieşti”.

Procesul lui Chauvin, care a fost concediat din poliţie, a început în această săptămână, la un tribunal districtual din comitatul Hennepin.

Tribunalul a stabilit un al treilea capăt de acuzare împotriva lui Derek Chauvin, şi anume de crimă de gradul trei, în contextul în care fostul poliţist din Minneapolis a fost inculpat de crimă de gradul doi, un capăt de acuzare mai grav, în uciderea afro-americanului George Floyd la 25 mai 2020.

Judecătorul Peter Cahill a dat un termen de trei săptămâni pentru alegerea juraţilor. Cinci bărbaţi şi două femei au participat ca juraţi în acest proces, vineri.

Anul trecurt, rudele lui Floyd au dat în judecată primăria, pe Chauvin şi pe alţi trei poliţişti implicaţi la un tribunal federal, afirmând că poliţia a folosit o forţă excesivă împotriva lui Floyd, căruia i-au încălcat drepturile constituţionale.

Acordul include o contribuţie de 500.000 de dolari din partra familiei Floyd pentru comunitatea din intersecţia din Minneapolis unde a murit Floyd, care a fost baricadată de către locuitori împotriva accesului poliţiei şi care este plină de flori şi alte omagii aduse lui Floyd.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.