Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă arată că limitarea mobilităţii pacienţilor aflaţi la terapie intensivă, prin legare sau sedare, este o procedură recunoscută şi recomandată, pentru ca bolnavii să nu se rănească sau să nu îşi agraveze starea. "Aceste proceduri se efectuează la indicaţia unui medic, cu mijloace dedicate care să limiteze disconfortul sau leziunile suplimentare. Rudele pacienţilor trebuie să fie informate cu privire la scopul, modul de aplicare şi beneficiile metode", precizează SRATI. Reprezentanţii acesteia critică însă "categorisirea unor persoane sau grupuri de persoane ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum şi instigarea populaţiei impotriva unui grup profesional". "(...) condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienţilor, cât şi personalului medical onest şi dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului", arată SRATI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 "Contenţionarea (limitarea mobilităţii) pacientului, mecanică (prin legare) şi/sau medicamentoasă (sedare) sunt procedee recunoscute, recomandate şi legiferate atât la nivel internaţional cât şi în România, iar statisticile arată că între 50% şi 90% dintre pacienţi sunt imobilizaţi prin cel puţin una dintre metode în cursul sejurului la terapie intensivă. Utilizarea acestor procedee urmăreşte limitarea mişcărilor pacienţilor cu delir organic sau toxic care le pot produce leziuni involuntare, le pot agrava patologia sau cauza daune colaterale. Aceste proceduri se efectuează la indicaţia unui medic, cu mijloace dedicate care să limiteze disconfortul sau leziunile suplimentare. Rudele pacienţilor trebuie să fie informate cu privire la scopul, modul de aplicare şi beneficiile metodei. Afirmaţiile conform cărora numai în România se aplică proceduri de contenţionare sunt mincinoase, fiind făcute fie cu bună ştiinţă, fie cu deplină ignoranţă", au precizat reprezentanţii Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI), în urma controverselor legate de situaţia de la Secţia ATI-COVID de la Sibiu.

Aceştia au atras atenţia că, de mai mult de un an, personalul secţiilor ATI "duce greul luptei cu pandemia COVID-19 si îngrijeşte zilnic, cu abnegaţie şi onestitate, în condiţii dificile din punct de vedere fizic şi psihic, cei mai gravi şi mai vulnerabili pacienţi", stare de fapt documentată jurnalistic onest de nenumărate ori.

"Deşi România este pe ultimul loc în Europa în ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii şi numărul de medici raportat la populaţie, ţara noastră se regăseşte în treimea superioară a ţărilor europene cu cea mai mică mortalitate la milionul de locuitori în cursul pandemiei COVID 19, performanţă care se datorează şi dedicaţiei profesioniştilor din ATI. Cu toate acestea, a fost suficient ca o persoană cu instrucţie, experienţă medicală şi credibilitate foarte limitate să lanseze nişte acuzaţii grave, dar nemaiauzite, puţin plauzibile, total neverificate, pentru ca multe canale mass-media să le preia şi să se lanseze într-o campanie virulentă de acuzaţii la adresa colegilor de la ATI Sibiu şi a medicilor din România în general. Categorisirea unor persoane sau grupuri de personae ca fiind sigur vinovate de fapte abominabile, de asociere în scop criminal, precum şi instigarea populaţiei impotriva unui grup profesional, ameninţările cu expulzarea sau chiar cu moartea a unor colegi sunt metode josnice de intimidare şi culpabilizare la care instituţiile statului nu pot rămâne insensibile", au afirmat reprezentanţii SRATI.

Aceştia au criticat "folosirea în unele organe de presă a unui limbaj inadmisibil, asemănător celui folosit în trecut în campaniile de imagine a unor organizaţii extremiste de inspiraţie fascistă sau comunistă".

"Cerem ferm stoparea acestei campanii, în paralel cu continuarea cercetărilor pentru stabilirea adevărului. Alături de întreaga societate românească, condamnăm orice abuz sau comportament inadecvat din spitale, care fac rău atât pacienţilor, cât şi personalului medical onest şi dedicat. Considerăm însă inacceptabilă judecarea şi execuţia publică, cu cruzime şi vulgaritate, a unor oameni, exclusiv pe baza unor alegaţii şi fără a aştepta stabilirea adevărului", au adăugat sursele citate.

Potrivit SRAT, pentru "covârşitoarea majoritate" a personalului medical, "alinarea suferinţei şi salvarea vieţii pacienţilor noştri reprezintă principala motivaţie pentru care practicăm această profesie".

"Ar fi regretabil ca o campanie de denigrare agresivă, exagerată şi nedreaptă să distrugă puntea nobilă care leagă pacientul de medic. În această perioadă atât de grea, dureroasă pentru noi toţi, facem apel la echilibru, responsabilitate, respect şi dialog deschis, critic si constructiv, în interesul tuturor. Avem multe de îndreptat - începând cu importanţa acordată Sănătăţii în România - dar suntem convinşi că împreună, oamenii de bună credinţă din corpul medical şi din societatea românească, vom reuşi!", au conchis reprezentanţii Senatului SRATI.

Secţia ATI Covid a Spiralului Judeţean Sibiu este vizată de mai multe anchete, după ce un fost angajat a reclamat că pacienţii sunt sedaţi şi legaţi de pat, ceea ce a dus la decesul lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.