Italia urmează să fie plasartă în carantină în weekendul Paştelui, al doilea an la rând, într-un efort de a opri o intensificare recentă a contaminărilor cu noul coronavirus, potrivit unui proiect al unui decret la care Reuters scrie vineri că a avut acces.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Reuters, magazinele considerate neesenţiale urmează să fie închise în perioada 3-5 aprilie, în care italienii vor avea voie să iasă din casă doar pentru a se duce la serviciu, la îngrijiri medicale sau în caz de urgenţe.

Însă unele regiuni, inclusiv Lombardia, în care se află ”capitala” financiară italiană Milano, ar urma să fie plasate în carantină începând de luni, în urma unei creşteri a infectărilor şi spitalizărilor din cauza covid-19.

”Sper că acesta va fi ultimul sacrificiu pe care-l voi cere cetăţenilor”, declară preşedintele Lombardiei Attilio Fontana.

Italia, prima ţară occidentală afectată grav de pandemia covid-19, a înregistrat în această săptămână cu 10% mai multe infectării cu noul coronavirus decât săptămâna anterioară, iar oficiali au avertizat că situaţia se deteriorează din cauza unor noi variante ale noului coronavirus, care câştigă teren.

Ea a fost plasată pentru prima oară în carantină - pe o perioadă de zece săptămâni - în urmă cu un an. O a doua carantină a fost iimpusă de Crăciun. În ultima perioadă, Guvernul a impus restricţii la nivel regional, în funcţie de numărul de cazuri.

Era neclar imediat cum urmează să îi afecteze decretul pe italienii care se duc la biserică, în această ţară catolică. Ar urma să fie impuse măsuri ca la Crăciun, când italienii s-au putut duce la biserică în cartierul în care locuiesc.

O sursă de la Vatican declară că slujba de Paşte a Papei Francisc urmează să aibă loc cu câteva ore mai devreme decât de obicei, pentru ca credincioşii să poată ajunge acasă până la ora 22.00 (23.00, ora României), când intră în vigoare o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţi.

Ceremoniile din săptămâna Paştelui ale Suveranuui Pontif urmează să aibă loc la Vatican, iar la ele urmează să participe un număr limitat persoane.

Spre deosebire de situaţia de anul trecut, noul decret, care urmează să fie aprobat de Guvernul lui Mario Draghi vineri seara, permite o vizitare limitată a prietenilor şi rudelor de Paşte, de exemplu vizite la părinţi.

Însă decretul prevede totodată restricţii dure în regiunile ”galbene” cu risc scăzut - începând de luni -, printr-o limitare dură a deplasării între localităţi şi o închidere a restaurantelor şi barurilor.

”Răspândirea noului coronavirus accelerează din cauza variantelor. Suntem de acord cu alegerea Guvernului”, declară preşedintele Conferinţei regiunilor italiene, Stefano Bonaccini, în urma unei întâlniri cu miniştri.

În afară de măsuri la nivel naţional, Italia îşi calibrează restricţiile în cele 20 de regiuni prin intermediul unui sistem cu patru niveluri şi coduri de culoare (alb, galben, portocaliu şi roşu), în funcţie de nivelul îmbolnăvirilor, revizuit săptămânal.

Italia a înregistrat oficial peste 100.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul epidemiei, în urmă cu 13 luni, al şaptelea cel mai sângeros bilanţ în lume.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.