Ministerul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat că fost pus în dezbatere publică un nou proiect de act normativ care modifică reglementările privind proiectarea şi construirea creşelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul a arătat că modificările sunt necesare pentru că reglementările în vigoare, adoptate în 1997, nu reflectă condiţiile şi realitatea din prezent.

„În acest an vom demara un amplu program naţional de construcţie de creşe. În baza unor prevederi legale moderne putem construi creşe moderne, adaptate nevoilor contemporane”, a precizat Cseke Attila, printr-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării.

Din cele 79 de pagini de reglementări în vigoare 67 vor fi eliminate, iar cele 12 rămase vor fi modificate, conform sursei citate.

Noul act normativ va conţine prevederi privind eficienţa energetică a clădirilor, folosirea energiei din surse regenerabile şi construcţia unor creşe pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Totodată, reglementările din 1997 conţin prevederi care s-au dovedit a fi neaplicabile, de exemplu, regula de a asigura cel puţin 100 de metri pătraţi spaţiu de joacă în aer liber pentru fiecare copil.

„La o creşă de 100 de copii, de 1-3 ani, înseamnă 10.000 metri pătraţi sau un hectar de teren. Nu este fezabil. Vom modifica această reglementare la minimum 10 m2 pentru fiecare copil, însemnând 1.000 de m2 la o creşă cu 100 de copii”, a precizat Cseke Attila.

El a mai anunţat că urmează să fie prezentat conceptul vizual al clădirilor de creşe.

Acestea vor avea, pe lângă camera de joacă, dormitor şi baie, un spaţiu administrativ, o sală multifuncţională, dar şi bucătărie şi spălătorie. În jurul clădirilor, dar opţional şi pe acoperişul acestora, cei mici se vor putea bucura de spaţiu verde de joacă în aer liber. Totodată, clădirile vor avea şi panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile, mai indică sursa menţionată. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.