O anchetă preliminară nu a stabilit nicio legătură între vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca şi moartea unei infirmiere austriece vaccinate cu acest vaccin, anunţă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Austria a anunţat luni că a încetat să administreze un lot de vaccin produs de laboratorul anglo-suedez AstraZeneca, după moartea unei infirmiere în vârstă de 49 de ani, care a murit din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” a sângelui, la câteva zile după ce a fost vaccinată.

Una dintre colegele sale, în vârstă de 35 de ani, vaccinată cu un vaccin din acelaşi lot, a suferit o embolie pulmonară, însă se află în prezent pe cale de vindecare.

Alte două cazuri de ”evenimente tromboembolice au fost semanlate” în urma unor vaccinări cu vaccin din acelaşi lot, a anunţat EMA.

Cu toate acestea, ”nu există, la ora actuală, niciun indiciu care să arate că vaccinul a avut aceste consecinţe, care nu fac parte dintre efectele secundare înregistrate ale acestui vaccin”, a anunţat miercuri EMA.

Alte patru ţări - Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburgul - au suspendat, ulterior, vaccinări cu doze de vaccin care provin din acest lot AstraZeneca, livrat în 17 state UE şi din care fac parte un milion de vaccinuri.

”În pofida faptului că un defect de calitate este considerat puţin probabil în acest stadiu, calitatea lotului face obiectul unei anchete”, anunţă EMA:

De la începutul campaniilor de vaccinare împotriva noului coronavirus s-au raportat decese ale unor persoane după ce au fost vaccinate în mai multe ţări.

Aceste morţi - puţine - sunt examinate îndeaproape şi nu sunt, pentru moment, atribuite vaccinului împotriva covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.