Forţele Houthi din Yemen au lansat duminică drone şi rachete asupra facilităţilor de producţie a petrolului din Arabia Saudită, atacând o unitate a grupului Aramco, Ras Tanura. Potrivit Arabiei Saudite, atacul a avut ca ţintă securitatea şi stabilitatea aprovizionării cu energie la nivel global, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anunţând atacurile, rebelii Houthi au afirmat că au atacat ţinte militare din oraşele saudite Dammam, Asir şi Jazan.

Ministerul saudit al Energiei a afirmat că o unitate de stocare a petrolului de la Ras Tanura, sediul unei rafinării de petrol şi cea mai mare unitate offshore de încărcare a petrolului din lume, a fost atacată cu o drone, dar că nu au fost provocate victime sau distrugeri materiale.

Presa saudită a afirmat anterior că coaliţia militară condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva Houthi a interceptat 12 drone armate care vizau ”ţinte civile”, fără a specifica o locaţie în regat, precum şi două rachete balistice lansate către Jazan.

Doi locuitori din Dhahran au declarat pentru Reuters că au auzit o explozie. Misiunea SUA în Arabia Saudită a emis o avertizare, citând informaţii despre posibile atacuri cu rachete şi explozii, duminică seara, în regiunea oraşelor Dhahran, Dammam şi Khobar, din provincia de est a Arabiei Saudite.

Provincia de Est găzduieşte majoritatea instalaţiilor de producţie şi export de petrol a Aramco.

 În 2019, Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol, a fost zguduită de un atac fără precedent cu rachete şi drone asupra instalaţiilor de petrol din estul regatului, pe care Riadul l-a atribuit Iranului, o acuzaţie negată de Teheran.

Aceste atacuri au forţat Arabia Saudită să închidă temporar mai mult de jumătate din producţia sa de petrol.

Purtătorul de cuvânt al armatei Houthi, Yahya Sarea, a declarat duminică că grupul a lansat 14 drone şi opt rachete balistice într-o ”operaţiune amplă în inima Arabiei Saudite”.

Rebelii Houthi au intensificat recent atacurile transfrontaliere asupra Arabiei Saudite, într-un moment în care Statele Unite şi Naţiunile Unite fac presiuni pentru încetarea focului, pentru a relansa negocierile politice blocate, în vederea opririi războiului.

Joi, mişcarea Houthi a declarat că a lansat o rachetă îmootriva unei fabrici de distribuţie a produselor petroliere a Aramco din oraşul Jeddah, de la Marea Roşie, pe care Houthi au atacat-o în noiembrie 2020, lovind un tanc petrolier.

Aramco şi autorităţile saudite nu au comentat în legătură cu afirmaţia de joi.

Alianţa militară a intervenit în Yemen în martie 2015, după ce Houthi au demis guvernul susţinut de Arabia Saudită în capitala Sanaa.

Conflictul este văzut pe scară largă în regiune ca un război de proximitate între Arabia Saudită şi Iran.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a declarat duminică că a efectuat atacuri aeriene asupra obiectivelor militare Houthi din Sanaa şi alte regiuni şi a avertizat că ”civilii şi obiectele civile din Regat sunt o linie roşie”.

Potrivit coaliţiei, reprezentanţii Houthi au fost încurajaţi după ce noua administraţie americană a revocat în februarie desemnarea sa ca organizaţie teroristă, a informat presa de stat.

Săptămâna trecută, Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancţiuni pentru doi lideri militari Houthi, în urma creşterii atacurilor împotriva oraşelor saudite şi a intensificării luptelor în regiunea Marib a Yemenului.

În Sanaa, un martor a vorbit despre mai multe atacuri aeriene.

Televiziunea Al Masirah, condusă de Houthi, a declarat că avioanele de război ale coaliţiei au bombardat districtele al-Nahda şi Attan.

Războiul, care se află într-un blocaj militar de ani de zile, a ucis zeci de mii de oameni şi a împins Yemenul în pragul foametei. Houthii afirmă că luptă împotriva unui sistem corupt şi a unei agresiuni străine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.