Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că nu este obligatoriu ca persoanele care se vaccinează, indiferent de tipul de vaccin, să prezinte reacţii adverse post-imunizare. El susţine că reacţiile adverse trebuie să devină îngrijorătoare atunci când apar la patru-cinci zile de la vaccinare, căci în acel caz ar putea fi vorba nu despre manifestări post-vaccinare, ci despre semne ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Ne putem îngrijora atunci când aceste reacţii adverse sau aceste manifestări clinice apar la cel puţin patru-cinci zile de la prima doză sau de la momentul la care efectuăm vaccinul. Şi de ce? Nu că ar fi o reacţie adversă atipică, ci pentru că s-ar putea să fie, de fapt, semne evocatoare pentru infecţia cu SARS-CoV-2, ceea ce însemnă că trebuie să testăm în situaţia respectivă, să nu confundăm o aşa-zisă reacţie adversă la vaccin cu debutul clinic al maladiei COVID-19. În general, majoritatea reacţiilor adverse apar în prima zi de la vaccinare şi durează câteva ore sau o zi, două zile”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică seară, la Antena 3. 
 
El a spus că rareori reacţiile adverse post-imunizare durează două zile. 
 
Valeriu Gheorghiţă a arătat că sunt oameni care ezită sau amână vaccinarea din cauză că le este teamă de reacţiile adverse, însă a precizat, în acest context, că aceste reacţii nu sunt manifestări grave, ci sunt "pasagere”. În astfel de cazuri, cei vaccinaţi pot folosi antitermice "obişnuite" sau antiinflamatoare.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.