Medicul Alexandru Rafila afirmă că, deşi tulpina din Marea Britanie a virusului SARS-CoV-2 se transmite mai repede, infectarea este prevenită prin purtarea măştii de protecţie sanitară şi prin respectarea celorlalte măsuri. El consideră că autorităţile trebuie să facă o campanie de informare a populaţiei în privinţa vaccinului, astfel încât, în următoarele două luni, trei milioane de români să se înscrie pentru imunizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Transmisibilitatea este ridicată în cazul tulpinii din Marea Britanie. Pe de altă parte, dacă respectăm regulile de protecţie individuală, atunci nu putem discuta neapărat de o transmisibilitate mai mare. Sigur, intrafamilial lucrul ăsta se produce, dar în afara familiei dacă avem grijă în continuare să utilizăm masca, distanţarea şi igiena mâinilor, atunci nu cred că are un impact mai mare. Adică prin mască nu se transmite mai mult, ca să înţelegem, acest virus, decât virusul clasic”, a afirmat Alexandru Rafila, duminică, la Antena 3. 
 
El a precizat că, în aceste condiţii, măsurile generale trebuie păstrate, iar în privinţa vaccinării este nevoie de mobilizarea oamenilor pentru ca aceştia să dorească să se vaccineze.
 
"Cred că în afară de efortul logistic care până acum a fost corespunzător şi s-au deschis centre suficiente de vaccinare, trebuie să fie şi din punctul de vedere al informării şi mobilizării oamenilor ca pe măsură ce avem mai multe vaccinuri să se şi prezinte la centrele de vaccinare. În momentul de faţă sunt un milion de persoane înscrise pe liste ca să fie vaccinate, trebuie să ajungem în două luni la trei milioane de persoane înscrise pe liste ca să fie vaccinate, având în vedere că vin 6 milioane de doze în următoarele 60 de zile”, a adăugat Alexandru Rafila. 
 
Medicul consideră că măsurile restrictive trebuie implementate local. 
 
"Eu sper să nu ajungem într-o astfel de situaţie pentru că e foarte periculos pentru economie, pentru funcţionarea societăţii şi cred că lucrurile trebuie judecate punctual, local, cel mult la nivelul unui judeţ”, a adăugat parlamentarul PSD.
 
În opinia sa, trebuie luată în calcul "structura îmbolnăvirilor" dintr-o anumită zonă. 
 
"Dacă numărul de cazuri este, într-adevăr, mare, dar este concentrat în unu, două locuri şi nu există o răspândire comunitară este o situaţie, dacă se înregistrează multe focare mai mici în toată comunitatea este o altă situaţie şi ar trebui ţinut cont şi de acest lucru. Bănuiesc că dacă Ministerul Sănătăţii ar fi puţin mai activ în această perioadă ar putea să facă în aşa fel încât Direcţiile de Sănătate Publică să ofere nişte răspunsuri care să fie adaptate fiecărei localităţi şi măsurile să fie luate în concordanţă cu situaţia epidemiologică, dar şi cu alte elemente care ar putea luate în calcul în această perioadă”, a mai afirmat Alexandru Rafila.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.