Aproximativ 150 de avocaţi s-au reunit la Palatul de Justiţie, urmare a convocării lansate de decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, pentru a analiza măsurile legale ce se pot adopta în contextul condamnării la închisoare a doi avocaţi „pentru ceea ce prima instanţă a apreciat a fi exercitarea firească a profesiei de avocat.”

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii au solicitat urgentarea motivării hotărârii ÎCCJ în Dosarul Băneasa, în condiţiile în care au trecut 78 de zile de la pronunţarea sentinţei, iar legea prevede un termen legal de 30 de zile pentru redactarea motivării. În acest timp, în absenţa motivării, nu se poate recurge la nicio cale extraordinară de atac.

Prin acţiunea lor avocaţii afirmă că vor să tragă un nou semnal de alarmă cu privire la derapajele şi problemele rezultate din acuzarea şi condamnarea avocaţilor pentru demersurile făcute în reprezentarea şi consilierea clienţilor lor. „Motivarea hotărârii la data pronunţării”, „respectarea prezumţiei de nevinovăţie”, „garantarea libertăţii exercitării profesiei”, „interzicerea identificării avocatului cu clientul” sunt doar câteva dintre mesajele cu care avocaţii s-au afişat astăzi, pe treptele Palatului de Justiţie.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat de un complet al ÎCCJ la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa, după ce prima instanţă, Curtea de Apel Braşov, l-a achitat, constatând că toate faptele se înscriu în exerciţiul normal al profesiei de avocat (redactarea de contracte, notificări, memorii). De asemenea, avocata Corina Dinu a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de 9 ani pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în legătură cu Ferma Băneasa.

Avocaţii afirmă că sunt sunt susţinuţi în demersurile lor de 41 de barouri din ţară, care s-au raliat, încă din luna decembrie, poziţiilor exprimate de Uniunea Naţională a Barourilor (UNBR) în ceea ce priveşte necesitatea apărării principiilor profesiei de avocat şi a garanţiilor dreptului de apărare. 

Problemele din România au ajuns şi în atenţia forurilor internaţionale: Uniunea Internaţională a Avocaţilor (UIA), Consiliului Barourilor Europene (CCBE) sau Uniunea Barourilor Americane (ABA) au reacţionat dur în ultimele săptămâni. UIA a condamnat cu tărie încarcerarea avocatului Robert Roşu şi avertizează că amânarea sine die a motivării scrise întăreşte poziţia de sprijin faţă de autorităţile profesionale române în solicitarea privind eliberarea imediată a avocatului Robert Roşu.

Conform reprezentanţilor avoicaţilor, CCBE s-a arătat dezamăgită de evenimentele din România, despre care a afirmat că riscă să încalce aceste Reguli de bază.

”În acest sens, CCBE solicită ca judecătorii, legiuitorii, guvernele şi organizaţiile internaţionale să depună eforturi pentru ca, împreună cu barourile, să susţină şi să apere aceste principii”, a susţinut Consiliului Barourilor Europene, conform avocaţilor.

 Ei mai susţin că recent, ABA a condamnat faptul că „sistemul judiciar din România se angajează în mod deliberat în practici care creează un climat de frică în rândul avocaţilor, descurajându-i pe aceştia de la asigurarea protecţiei şi serviciilor juridice la care orice inculpat are dreptul” şi a făcut apel la autorităţile române să respecte drepturile profesiei de avocat şi garanţiile în ceea ce priveşte independenţa acesteia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.